Toalett. Foto: Johanna Frostensson/SR
1 av 2
Att byta kön tar lång tid och kan omfatta olika saker såsom ändring av juridisk registrering, hormonbehandling och kirurgiskt ingrepp. Foto: Johanna Frostensson/SR
Maria Hallerbäck står i grönska framför en älv könskorrigering könsbyte BUP
2 av 2
"Könsdysfori Det är kopplat till allvarlig psykiatrisk ohälsa, depressioner och självmord" säger Maria Hallerbäck överläkare på ungdomspsykiatrin i Värmland. Foto: Annika Ström/ Sveriges radio

Fler tonåringar vill korrigera sitt kön

Överläkare: "Könsdysfori är ett allvarligt tillstånd"
4:59 min

Antalet tonåringar som får remiss för könskorrigering har ökat kraftigt det senaste tre åren.  
- Främsta orsaken är att det nu finns vård och behandling, säger Maria Hallerbäck, överläkare på BUP i Karlstad.

Trenden är tydlig inte bara i Värmland och Sverige utan även i flera andra länder. Och det har gått snabbt.
För tre år sen fick tre värmländska tonåringar remiss för utredning om könskorrigering och förra året nio. Och årets siffror pekar på ytterligare en stor ökning. 
En förklaring är att behandlingarna numera finns i vårdutbudet.
- Det fanns inte för fem år sen, säger Maria Hallerbäck, barnpsykiatriker och överläkare på Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Karlstad.

Själva behandlingen kan inte göras i Värmland utan remissen går vanligtvis till Stockholms eller Uppsalas barnsjukhus - till specialistmottagningar för könsdysfori - där de som känner sig transsexuella får påbörja en utredning om könskorrigering. 
 
- De som kommer hit har en stark upplevele att vara födda i fel kön och lider av det. Könsdysfori är ett allvarligt tillstånd om man inte får hjälp. Det är kopplat till allvarlig psykiatrisk ohälsa, depressioner och självmord.

Hon menar man inom psykiatrin och professionen kan avgöra skillnaden mellan dysfori och det vanliga identitetssökandet i tonåren.
- Det är ju naturligt att prova olika könsroller och att prova och se hur det skulle vara om man hade det andra könet men för att komma till könsdysfori så är det en djupare känsla och en djupare övertygelse.

BUP kan inledningsvis hjälpa till med samtal både med tonåringen själv och föräldrar eller vårdnadshavare.
De som får remiss är vanligtvis över 16 år. Det tar ofta flera år att få en könskorrigering till stånd och det finns åldergränser för vad man får göra för behandlingar.

- Man undviker ju förändringar som inte går att återställa innan man är myndig. Och man vill ha vårdnadshavares samtycke.

Bland behandlingarna finns kirurgi, hormonbehandling, hårborttagning och röstbehandling. Enligt landstingens vårdguide 1177 så görs ett 50-tal könskorrigerande operationer i Sverige varje år.

Enligt landstinget i Värmland är det varje år mellan 15-20 personer, ihopräknat barn och vuxna, som remitteras för utredning.
Läs mer om landstingets riktlinjer här, Socialstyrelsens information här
och RFSL Ungdoms här.

Antalet remisser från BUP Värmland:
2013: 3
2014: 5
2015: 9
2016: 7 tom maj 
Antal remisser som skickats vidare från BUP Värmland för könskorrigering och hjälp på specialistenhet till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm och Uppsala barnsjukhus.

Fakta: Könsdysfori
Det fanns 2012 cirka 800 personer som korrigerat sitt kön i Sverige. Därtill kommer ett stort antal som sökt för könsdysfori och som inte fått eller velat korrigera sitt kön.
Könsdysfori är när en persons könsidentitet avviker helt eller delvis från det kön personen har registrerats som vid födsel.
Individens upplevelse av att leva i en anatomiskt felaktig kropp leder ofta till önskemål om könskorrigerande behandling av olika slag.
Könsdysfori orsakar lidande och försämrad funktion i arbete, socialt eller i andra viktiga avseenden.
Transsexualism kan betraktas som den mest uttalade formen av könsdysfori.
Källa: Landstinget i Värmland 2015


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".