Samtliga brandmän i Nordvärmland säger upp sig

3:23 min

Imorgon kommer samtliga 32 brandmän på räddningstjänsten i Stöllet och Sysslebäck att säga upp sig. Detta som en protest mot planerade nedskärningar.

– Vi är helt eniga i detta, samtliga brandmän, säger Stefan Persson, förman på räddningsstyrkan i Stöllet.

Frågan har utretts, förändrats och bearbetats  av politiker och chefer men brandmännen har inte informerats eller haft någon dialog med kommunen förklarar Stefan Persson.

– Vi har fått nog och risken att få rycka ut helt ensam gör att vi känner att jobbet då blir för tufft.

Besparingskravet är 900 000 kronor och konsekvenserna  blir allvarliga menar Stefan Persson. Styrkan kommer enligt besparingsförslaget att minskas från 12 till 8 personer och från tre man i beredskap till två.

– Vi har två stora riksvägar. Om det blir en allvarlig olycka och endast en av de två deltidsbrandmännen i beredskap kan komma loss då kan vi hamna själva med ett arbete att stoppa trafik, ta hand om skadade med mera.

Anna Melin Nyström (C) är ordförande i Miljö- bygg och räddningsnämnden i Torsby:

– Man har talat om vad man tycker. Att man, i det här skedet, föregriper den process och det beslut som ska tas finner jag beklagligt och lite märkvärdigt.

Kan du se en lösning på den här situationen?

– Det är ändå en politisk vilja i kommunen och vi har en budget att hålla oss till. Hur det slutgiltiga beslutet kommer att se ut kan jag inte yttra mig om, säger Anna Melin Nyström (C).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista