Niklas Jensen
Niklas Jensen är rekryteringsansvarig och jobbar med utbildning för domare i Värmland och han bekräftar att det är brist på domare i länet. Foto: Malin Björk/P4 Värmland Sveriges Radio

Stor brist på värmländska fotbollsdomare

Niklas Jensen: "Om vi hade dubbelt så många så skulle det vara bra"
4:13 min

Det hårda klimatet på och utanför planen gör att det är svårt att rekrytera nya domare. Idag finns 150 till 200 domare i Värmland - men lika många fattas.

– Vi skulle behöva dubbelt så många för att klara oss på ungdomssidan, säger Niklas Jensen, rekryteringsansvarig i Värmlands fotbollsförbund.

Det är inte enkelt att rekrytera domare idag. Dels kommer det in få intressenter från klubbarna, dels skräms många av det hårda klimatet som finns på och runt fotbollsplanerna. Glåpord är något de unga domarna hör ofta, liksom könsord och att de är "dumma i huvudet". 

Resultatet blir att  många slutar som domare.

– Detta är ett problem i hela Sverige, det hårda klimatet som idag finns i vårt samhälle speglas av på fotbollsplan, säger Niklas Jenssen.

Ungdomsdomarna är själva på planen utan assisterande domare. Med andra ord är de väldigt ensamma på planen.  

– Får man höra vad dålig man är upprepade gånger så tar det till slut på psyket och många slutar, säger Niklas Jensen.

Just nu ligger ett projekt i startgroparna som syftar till att jobba mer aktivt med att vara ute hos domarna.

Redan i år har fotbollen fått känna på domarbristen som finns genom inställda matcher och matcher utan assisterande domare.


  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".