Torsby kommun, kommunhuset. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kommunalrådet liknar hot om uppsägningar med utpressning

Ann-Katrin Järåsen (S): "Det blir som utpressning"
2:45 min

Ett mycket överraskat kommunalråd i Torsby, Ann-Katrin Järåsen (S), kommer idag att få ta emot uppsägningar från 32 brandmän i norra Värmland.
– Ett överilat beslut, dessutom far de med osanning, säger kommunalrådet.

– Jag måste nog säga att jag blev tagen på sängen. Det säger jag utifrån att det ännu inte är något beslut taget. Vi jobbar fortfarande med frågan, säger Ann-Katrin Järåsen (S), kommunalråd i Torsby.

Du tycker med andra ord att de går händelserna i förväg?

– Ja, det tycker jag. Miljö- bygg och räddningsnämnden har lagt ner mycket kraft på samtal och dialog med brandmän. Även politikerna i kommunstyrelsen träffade så sent som för 14 dagar sedan de ansvariga på varje brandstation.

Frågan har utretts, förändrats och bearbetats av politiker och chefer men brandmännen säger sig inte ha blivit lyssnade på. Brandförmannen Stefan Persson sa till P4 Värmland igår att det inte förekommit någon dialog. Det håller inte Ann-Katrin Järås med om.

– Jag ställer mig väldigt frågande till detta. Jag tycker till och med att han far med osanning. Stefan Persson var också med på det möte som hölls för 14 dagar sedan. Jag förstår inte riktigt hur han tänker där, säger kommunalrådet.

Det nya förslaget till förändringar inom räddningstjänsten ska upp på Miljö- bygg och räddningsnämnden i Torsby imorgon onsdag. Enligt uppgift sparar kommunen 650 000 kronor på det senaste förslaget.

Är det värt detta om ni blir av med 32 deltidsbrandmän?

– Det här är ju en bedömningsfråga som nämnden tittar på. En omvärldsspaning är att titta på andra kommuner i Sverige och då kan vi se att vi har en stor organisation i Torsby. det ska vi ha, men frågan är om det är den bästa organisationen vi kan ha, säger Ann-Katrin Järåsen (S)

Om de nu verkligen säger upp sig idag. Hur ska ni lösa situationen?

– Det är ett bekymmer och jag hoppas att vi inte ska hamna i det läget. Jag kan också tycker att det här blir som en utpressningssituation, säger Ann-Katrin Järåsen (S)

Fullmäktige ska ta det definitiva beslutet den 21 juni.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".