rosavit blomma med grlna blad
1 av 2
Azalea - en stöldbegärlig buske i Karlstad Foto: Staffan Löwstedt/TT Bild
Kiki Gillenäs och Jenny Högberg. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Kiki Gillenäs, produktionskoordinator, och Jenny Högberg, produktionsplanerare, Karlstad kommun. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio.

Grönfingrade tjuvar härjar i Karlstad

"Det är allas växter men man får inte plocka hem dem"
5:49 min

Uppgrävda blomplanteringar, avbrutna magnoliagrenar och stulna buskar. Trädgårdsintresserade har tagit sig för stora friheter den senaste tiden i Karlstad, och nu har kommunen fått nog.

I fredags avbröts en pågående stöld av två Azaleabuskar i stadsträdgården.

– En man och en kvinna hade med sig spade och en stor säck, så det var förberett och planerat, säger Jenny Högberg, produktionsplanerare på Karlstads kommun.

Stöldförsöket avbröts av en förbipasserande kvinna. Och allmänheten har hört av sig flera gånger och larmat om växtrövandet:

– Jag blev uppringd av en gammal dam som var över 90 år och hon grät eftersom hon väntat på att en magnoliabuske skulle blomma, och så hade någon varit där och brutit sönder alltihopa, säger Kiki Gillenäs, produktionskoordinator på kommunen.

Hon tror att ett inredningsintresse kan ligga bakom tilltaget:

– Magnoliagrenar är väldigt vackra att sätta i en vas, som björkris.

Men hon förstår inte varför kommunmedborgare tror att de bara kan ta för sig av kommunala planteringar:

– Du går inte till grannen och gräver upp en buske, så varför gör man det hos kommunen? Det är allas blommor, men man får inte ta med sig dem hem, säger Kiki Gyllenäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".