Ann-Katrin Järåsen (S) och Anna Melin Nyström (C). Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Ann-Katrin Järåsen (S) och Anna Melin Nyström (C) har idag presenterat ett nytt sparförslag. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Nytt sparförslag ska lugna brandmän

Anna Melin Nyström (C): "Vi har gjort en anpassning"
1:02 min

Miljö- bygg och räddningsnämnden i Torsby har idag presenterat ett nytt förslag till besparingar inom räddningstjänsten. Ett förslag som ökar bemanningen dagtid i Stöllet och Sysslebäck. De berörda brandmännen ger dock tummen ner.

Miljö- bygg och räddningsnämnden i Torsby backar alltså något från förslaget om besparingar inom räddningstjänsten. Allt i ett försök att få de 32 brandmän som sa upp sig igår att stanna kvar på sina poster.

Det förra förslaget fick konsekvensen att det bara skulle finnas två deltidsbrandmän i beredskap i Stöllet och Sysslebäck under dagtid. Nu föreslår nämnden att det ska finnas tre brandmän i beredskap i Stöllet och Sysslebäck under dagtid, men tar samtidigt bort en tjänst nattetid på samtliga fem stationer.

– Vi försöker göra en anpassning, säger Anna Melin Nyström (C) ordförande i nämnden.

Tror du det här räcker för att de 32 brandmännen ska ta tillbaka sina uppsägningar?

– Jag hoppas att våra kloka och duktiga brandmän vill vara med i en framtida verksamhet och jobba för ett bra och säkert Torsby.

Men det nya förslaget verkar inte ha den verkan som nämndpolitikerna hoppas på.

– Det här förslaget förändrar ingenting. Vi står fortfarande fast vid vårt beslut, säger Arne Nyberget, plastchef på Räddningstjänsten i Sysslebäck, en av de 32 brandmän som sagt upp sig i protest mot nedskärningarna.

Vad skulle få er att ändra er?

– Vi vill ha verksamheten orörd så att vi kan jobba tryggt och säkert framöver, säger Arne Nyberget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".