Bengt Edsgård, Edsbergs gård, Segerstad. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Bengt Edsgård, Edsbergs gård, Segerstad. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Värmland många ekologiska jordbruk förklaras av pionjärsanda

Bengt Edsgård: "Värmland har varit föregångare"
1:16 min

Värmland är näst efter Jämtland, det län som utnyttjar störst andel av sin jordbruksmark till ekologiska produktionsmetoder. Bengt Edsgård på Edsbergs gård har odlat ekologisk sedan 2008.

– Grundarna för kravorganisationen, som är certifieringen för ekologisk odling, grundades ju av Torfolks gård i Munkfors. Värmland var ju också pionjärer även på ekologisk mjölkproduktion, säger Bengt Edsgård när han förklarar varför Värmland ligger så långt framme när det gäller ekologiska produktionsmetoder.

Att stora delar av Värmland passar för vallodling gör inte saken sämre heller enligt Bengt Edsgård.

Hela åkerarealen vid Edsbergs gård odlas ekologiskt sedan 2008 och de första fälten odlades ekologiskt 1999. Man odlar spannmål som vete, rågvete, korn och havre och baljväxter som ärtor och åkerbönor. Dessa grödor förbrukas på gården som foder åt grisarna.

I övrigt odlas frövall och slåttervall. På gården bedrivs ekologisk grisuppfödning. En stallbyggnad byggdes 2001 och en 2008. Nu levereras cirka 3 500 stycken ekologiska grisar per år från Edsbergs gård.

– Det skulle behövas mer ekologiskt spannmålsodling i Vänerområdet. Det säger Bengt Edsgård ekobonde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".