Åke Axelsson, arkitekt, formgivare.
Formgivaren och arkitekten Åke Axelsson. Foto: Lennart Durehed.

Prästkrage för kvarts miljon förstörd i regnet

Formgivaren Åke Axelsson: "Det ska bli åtgärdat"
0:44 min

En arkitektritad sittmöbel som Värmlands museum köpt in för 250.000 kr, förstördes i tisdags i samband med det kraftiga regnovädret.

Det handlar om en sittbänk i betong som ska invigas nästa vecka och i samband med skyfallet så släppte färgen från konstverket.

Nu har tillverkaren fått uppdraget att åtgärda de förstörda delarna. Sittbänken som kallas Prästkragen är formgiven av Åke Axelsson och han blev själv uppringd av museichefen Åsa Hallén som berättade vad som hänt. Nu har Åke Axelsson blivit lovad att verket ska åtgärdas.

– Det där är under åtgärd vad jag förstått, säger Åke Axelsson när P4 Värmland ringer honom.

84-årige Åke Axelsson anses vara en levande legend inom formgivning. Bänken som han designat är avsedd för muséets innergård i Cyrillushuset och formen ska påminna om en prästkrage. Det är alltså ytan på de tolv gjutna kronbladen som blev förstörda i tisdagens häftiga regn.

– De har väl hämtat dom för att åtgärda det. Enligt vad jag hört, så kommer det blir åtgärdat och vara på plats under veckan som kommer, säger Åke Axelsson.

Michel Declair som har gjutit bänken säger till P4 Värmland att han är både irriterad och förvånad. Han har aldrig varit med om att färgen släppt på det här sättet och Michel och hans kollegor försöker nu förstå vad som orsakat att färgen lossnat. Han meddelar också att bänken kommer att bli klar till invigningen 3 juni.

Innan invigning vill Värmlands museum inte visa hur sittmöbeln ska se ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".