Falsk Telia-faktura
Så här såg ett exemplar av brevet ut, detta kom till Ekots redaktionsmejl.

Polisen varnar för falskt Telia-mejl

Polisen: "En av de allvarligaste formerna"
0:55 min

Mängder med falska mejl skickas ut i Telias namn. De som klickar på länkarna i brevet kan få sin dator kapad och all information kidnappad.

En våg av falska e-post som ska se ut som att de kommer från Telia har nått en stor mängd svenskar de senaste dagarna. Brevet är allvarligt då det ser ut som en faktura som måste betalas, men klickar man på en av länkarna kan datorn och all information på den kapas. Det säger Anders Olofsson, kommissarie på Polisens nationella bedrägericentrum.

– Vi har fått indikationer på att det kan vara en av de allvarligaste formerna, en så kallad kryptolocker. Det vill säga den krypterar innehållet på hårddisken och det är näst intill omöjligt att låsa upp det. Steg två är att det kommer ett erbjudande från utpressarna att för en viss summa låsa upp det, säger Anders Olofsson.

Informationen ligger alltså kvar på datorn, men i krypterad form. Många former av gisslanprogram är tillräckligt välgjorda för att det i praktiken är omöjligt att komma åt informationen om det inte finns backup, i alla fall utan att betala utpressarna.

Roija Rafii, pressansvarig på Telia, säger att företaget gör vad de kan för att försöka stoppa detta och liknande bedrägerier i företagets namn. Det sker genom att försöka informera så brett som möjligt, och att försöka samla in e-postadresser och länkar som används för att blockera dem. Den här typen av bedrägeriförsök är inget nytt för företaget.

– Jag skulle säga att det kommer i vågor. Det vi har märkt som varit skillnad den här gången är att det är fler som uppmärksammar det. Det är ett kvitto på att människor börjar bli medvetna om det här, varningarna sprids mer, säger Roija Rafii.

Både Polisen och Telia råder alla att vara extra vaksamma på e-post som påstås komma från ett företag. Det gäller särskilt om brevet handlar om någon form av betalning, ber om kontokortsuppgifter eller personuppgifter. Förutom fakturor kan den här typen av mejl till exempel påstå att ditt konto på en nättjänst håller på att stängas av och att du måste uppdatera din personliga information, logga in med ditt lösenord eller bekräfta dina kontokortsuppgifter. I alla de fallen är syftet att stjäla just den information som efterfrågas.

Telia skickar inte ut fakturor via e-post och ber heller inte om personuppgifter och liknande den vägen, säger företaget.

Brevet som skickades ut i det här fallet var väldesignat och bra formulerat. I dag är det alltså inte lätt att skilja äkta och falska brev vid första ögonkastet.

Får du ett mejl från ett företag som du tror är äkta eller är osäker på är rådet att ändå aldrig klicka på några länkar direkt i brevet. Skriv istället själv in företagets adress i webbläsaren och logga in den vägen, eller ring företagets kundtjänst och fråga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".