Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Sveriges Radio

Regeringen har beslutat om förenklade vargjaktsregler

Sven-Erik Bucht: "Finns möjlighet att behandla överklagan innan jakten börjar"
0:42 min

I går fattade regeringen ett beslut som kanske kommer att förenkla licensjakten på varg.
Snart är det förvaltningsrätten i Luleå som handhar alla överklaganden av jaktbeslut från länsstyrelserna, till exempel de som gäller jakt på varg.

Naturvårdsverket försvinner som överklagandeinstans. Dessutom ska besluten om vargjakt i regel inte fattas senare än den 1 oktober, så alla överklagande är färdigbehandlade i tid innan jakten börjar.

Tidigare har det varit stora problem, enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). 

– Det har varit olika rättsprocesser i olika förvaltningsdomstolar och man har värderat de här sakerna olika. Vi kan inte i ett land ha helt olika värderingar i de här frågorna.

Därför görs nu den här förändringen där förvaltningsrätten i Luleå ska ha hand om överklaganden av jaktbeslut från länsstyrelserna.

– Sen tidigarelägger vi det hela en månad. Beslutet ska vara taget i oktober istället för 1 november gör också att det finns möjlighet att behandla överklagan innan jakten börjar, säger Sven-Erik Bucht (S).  


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".