Kjerstin Almqvist, professor i psykologi.
Kjerstin Almqvist, professor i psykologi. Foto: Foto: Hedvig Nilsson/Sveriges Radio

Har det gått inflation i ADHD-diagnoser?

"Den allvarligaste risken är att barnet inte får det skydd som behövs"
7:59 min

Antalet barn och ungdomar som får diagnosen ADHD har ökat kraftigt. Men symptomen är gemensamma med de barn som skadats av otrygga uppväxtmiljöer med missbruk eller våld i familjen.  Psykologiprofessor Kjerstin Almqvist ser en risk att man med snabba utredningar missar roten till det onda.

- Jag möter ofta lärare och socialsekreterare som är väldigt bekymrade över att barnen inte får det skydd de behöver. Sambandet mellan symptom och barnets livsomständighet uppmärksammas inte, säger Kjerstin Almqvist som i många år forskat på barn som utsätts för våld i hemmet.

- Om man lever i svåra omständigheter med våld och missbruk ser vi ofta att det uttrycks i irritabilitet, högre stressnivåer, att barnet är spänt, blir aggressivt, får svårt att koncentrera sig och är hyperaktivt. Samma symptombild som det vi brukar kalla ADHD - och då tänker man att det är en medfödd sårbarhet, förklarar Kjerstin Almqvist.

För att beta av de långa köerna till barn- och ungdomspsykiatrin anlitade landstinget i Värmland ett privat utredningsbolag under 2015. Det utredde då cirka 500 barn och majoriteten av dem fick en diagnos.  

Men Kjerstin Almqvist är rädd att man i de neuropsykiatriska utredningarna inte gräver tillräckligt i barnens uppväxtmiljö:

- Våld i nära relation är något vi inte gärna pratar om, men ungefär fem procent av alla svenska barn växer upp med det, säger hon.

Förutom faran i att familjerna inte erbjuds rätt stöd när symptomen klassas som medfödda finns också en risk att barn medicineras i onödan, säger Kjerstin Almqvist:
- Barn är människor i utveckling och det finns lite forskning om medicineringens långsiktliga effekter. Men vi börjar se en väldigt bekymmersam utveckling där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".