Thomas Olsson. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Thomas Olsson på OKQ8 i Sunne berättar att de drabbas av smitningar ett par gånger i månaden. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Majoriteten av anmälningar om drivmedelsstöld läggs ner

"Till slut skiter man i det om det inte händer nåt"
3:25 min

Hela 96 procent av de anmälningar som görs gällande smitningar från bensinmackar läggs ner av polisen utan utredning. Det visar en  undersökning som Svensk bensinhandel har gjort. Stationschefen Thomas Olsson i Sunne är en av dem som drabbats av smitningar.

Varje år tankar bilförare för att sedan smita utan att betala till ett värde av 22 miljoner kronor. Thomas Olsson är stationschef på OKQ8 i Sunne.

– För det mesta blir det nedlagt, trots att vi har fina bilder på förövarna. Jag har jobbat många år i branschen och det är få gånger man har fått betalt för en smitning, säger han.

Vid de tillfällen då stationen drabbas av smitningar polisanmäler de och skickar in övervakningsbilderna till polisen.

– Sen går det ungefär en 14 dagar, tre veckor så kommer det att brott kan ej styrkas. Det är väldigt konstigt när man kan se klara bilder på förövarna och bil och hela alltet så det verkar som det är lite lågprioriterat med bensinstölder, säger Thomas Olsson.

Den höga andelen avskrivna anmälningar har gjort att vissa mackägare inte längre polisanmäler när de har utsatts för en smitning.

– Till slut så kanske man skiter i det när det inte händer nåt. Man lägger ju ner mycket jobb på att få fram bilder från kameran och skicka till polisen och sen kommer det bara att brott inte kan styrkas. Så jag tror att vissa struntar i det,  säger Thomas Olsson.

Tommy Lindh är polisens presstalesman i Värmland och han medger att många av anmälningarna skrivs av.

– Anledningen är att vi liksom i alla andra brottsutredningar måste kunna knyta en gärningsman till brottet. Det finns ofta bilder från övervakningskameror både på bilen, registreringsnummer och personer men det är identifieringsdelen som är problemet, säger Tommy Lindh.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".