Eleverna räcker upp händerna i ett klassrum, vårdbiträde tar hand om en äldre kvinna, en sjuksköterska lägger om en skadad fot.
Det handlar främst om en ökning inom vård, omsorg och skola. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Arbetsskadorna fortsätter öka - mest bland kvinnor

"Det finns en stor vilja bland alla parter att komma åt det"
1:26 min

Antalet arbetsolyckor och arbetssjukdomar fortsatte att öka 2015, rapporterar Arbetsmiljöverket. Den största ökningen av arbetssjukdomar beror på organisatoriska och sociala problem på arbetsplatsen och värst är det för kvinnor. 

– De senaste åren har man sett ökningar i olika former av statistik. Stora delarna i det här är arbetsbelastningen så att det finns en balans mellan det man förväntas göra och de resurser man har för att göra det, säger Ulrich Stoetzer, sakkunnig på arbetsmiljöverket.

Det är sjätte året i rad som arbetssjukdomarna ökar. I år med 2,6 procent. Mest ökar sjukskrivningar till följd av organisatoriska och sociala faktorer, sådant som handlar om hög arbetsbelastning, stress och konflikter på arbetsplatsen.

Sedan 2011 har den typen av arbetssjukdomar ökat med 83 procent bland kvinnor och 60 procent bland män.

– Vi kan främst se en ökning inom områdena omvårdnad, vård, omsorg och skola. Det är kanske de arbeten där man ser mest kvinnor arbeta, säger Ulrich Stoetzer.

Sedan mars i år har Arbetsmiljöverket infört nya föreskrifter för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Där ställs krav på att chefer och arbetsledare har kunskap om hur man hanterar den här typen av problem.

Bland annat får anställda inte ha en ohälsosam arbetsbelastning och chefer och arbetsledare ska också ha kunskap om konflikthantering och kränkande särbehandling.

– I dag skulle jag säga att det finns en stor medvetenhet och stor vilja bland alla parter att komma åt det här. Det är inte bara kostsamt för alla individer som drabbas av det här utan också för arbetsgivare och samhället i stort, säger Ulrich Stoetzer, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".