Jan Thor, brandmästare
Jan Thor, brandmästare på Räddningstjänsten i Karlstadsregionen. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

Räddningstjänsten utbildas för att möta självmordsbenägna

Jan Thor, räddningstjänsten: "Vi hade dålig utbildning inom det här"
0:58 min

Räddningstjänsten i Karlstadsregionen har utbildat alla medarbetare för att kunna hantera situationer där någon vill ta sitt liv.

Det var brandmästare Jan Thor som såg kunskapsluckan för några år sedan, och nu finns fyra utbildade instruktörer som lär ut hur räddningstjänsten ska närma sig personer som lider av psykisk ohälsa.

– Vi hade dålig utbildning inom det här och det fanns en efterfrågan. Men nu tycker vi att vi har en bra utbildning, säger Jan Thor.

Larmet kommer från SOS, där operatörerna också är utbildade för att kunna bemöta människor i den här typen av kris. Jan Thor berättar att räddningstjänsten närmar sig för att ta kontakt, ofta utan blåljus och sirener.

– Vi är där som en medmänniska och vill lyssna på dem. Vi försöker också få dem att ändra sitt beteende. De handlar inte rationellt, det är det känslomässiga beteendet som styr dem och det är det man vill få bort, så att de tänker rationellt, säger Jan Thor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".