Stefan Gård. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Stefan Gård, Säffle, ordförande Sveriges Mjölkbönder Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Vill starta nytt nationellt mejeri

Stefan Gård: "Måste ha ett nationellt pris"
4:42 min

Nu har ordföranden för Sveriges mjökbönder, Stefan Gård, fått nog av mejerijätten Arla. Han vill starta ett nytt nationellt svenskt mejeri för att klara krisen för mjölkbönderna.

Efter att en längre tid ha krävt att Arla ska verka för ett nationellt mjölkpris i varje land, utan att få respons, så vill Stefan Gård nu starta om från grunden.

– Mejeriföretagen har blivit för stora och värnar inte om böndernas bästa. Det verkar mer vara mejeriindustrin som ska leva ett schysst liv och så får vi ta avskrapet.

Stefan Gård får mängder med samtal om problem bland mjölkbönder när pengarna inte räcker till.

– Vi har en förlust på varje gård i snitt på 1,4 miljoner kronor och då måste man handla innan någon annan kommer och tar gården ifrån en.

Vill se ny producentförening
Nu vill Stefan Gård se en ny producentföreningen som värnar svenska mjölkproducenters intresse. Enligt honom är Arlas företagsidé som bygger på låga kostnader, och som också stöds av politiken, inte förenlig med en god svensk mjölkproduktion.

– Vi har ett för högt kostnadsläge, säger Stefan Gård. Men konsumenterna vill köpa svenska mjölkprodukter. Varför då inte behålla de pengarna i landet?

Stefan Gård tycker att man måste tänka nytt i ett sådant här tufft läge för branschen.

– Det här är inte någon liten kris som kommer att vända. Så länge som vi inte får balans på tillgång och efterfrågan så kommer det här priset att vara.

Stefan Gård kommer nu att söka externa finansiärer för att kunna dra igång en ny producentförening.

– Annars går mjölkproduktionen samma öde till mötes som grisproduktionen gjorde i Sverige, säger Stefan Gård.

Ingen majoritet för detta förslag, enligt Arla
Arla är väl medvetna om hur svårt många mjölkbönder har det nu.

– Vi förstår att man gör vad man kan för att få det att gå ihop, säger Daniel Emilsson är presschef på Arla.

Enligt honom har medlemmarna, alltså bönderna själva, bestämt att det ska vara samma pris för alla medlemmar, alltså även dem i andra länder.

– Det är upp till Arlabönderna själva att besluta om man skulle vilja göra detta. Stefans förslag finns det i dagsläget ingen majoritet för.

Enligt Daniel Emilsson är krisen global och Arla gör vad de kan för att hålla upp mjölkpriset och stötta bönderna.

– Men vi kan inte ensamma vända den globala marknaden, säger Daniel Emilsson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".