Linda Larsson (S. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Jobb och byggande är i fokus i den skuggbudget som oppositionsrådet Linda Larsson och hennes socialdemokratiska partikolleger presenterade igår. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio arkiv.

S i Karlstad vill satsa mer på jobb och byggande

För att få fler i arbete vill Socialdemokraterna i Karlstad göra om kommunstyrelsens tillväxtutskott till ett tillväxt- och arbetsmarknadsutskott. Partiet vill också se mer satsningar på att öka byggandet i stan.

I sitt budgetförslag lägger partiet två miljoner kronor i en central pott under kommunstyrelsen, till exempel för fler trainee- och extratjänster.

"Vi är övertygade om att det krävs ett starkare politiskt engagemang i de lokala arbetsmarknadsfrågorna för att få fler i arbete", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna vill också öka takten i byggandet, genom att flytta det strategiska markansvaret till kommunstyrelsen och genom att satsa sex miljoner kronor under tre år på projektet Karlstadsbygget. De pengarna föreslås tas från stadsbyggnadsnämndens eget kapital, och syftet är att öka bemanningen för planhanteringen.

Partiet är också enigt med den blågröna majoriteten om rekordinvesteringen på över 400 miljoner kronor på att bygga om och ut Sundstagymnasiet.

Bland Socialdemokraternas övriga förslag i budgeten finns att lägga två miljoner på att göra kulturskolan avgiftsfri igen, att investera 66 miljoner kronor i att rusta upp förskole- och skollokaler, skolgårdar och lekplatser och att utöka öppettiderna på vissa förskolor.

Samtidigt är det tillskott som barn- och ungdomsnämnden föreslås få i sin driftsbudget 14 miljoner kronor lägre än i den blågröna majoritetens förslag.

Socialdemokraterna pekar på att nämnden ändå sammanlagt får 144 miljoner kronor mer 2017 än året innan, eftersom man får så stora nationella resurstillskott genom rödgröna regeringens budget.

Relaterat

Mer om Karlstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".