En granbarkborre på en granstam.
Granbarkborrarna fortsätter finnas i stora mängder. Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio.

Värmen bra för barkborren

Hans Källmyr: Kyla är det bästa skyddet
0:51 min

Det är fortsatt fler granbarkborrar än vanligt i de värmländska skogarna. Det visar Skogsvårdsstyrelsens undersökning idag.

Den fruktade skadeinsekten granbarkborren började svärma tidigare än vanligt i maj och Skogsstyrelsen hade fler borrar i sina fällor än vanligt. Det var väster om sjön Rottnen i Sunne kommun som upptäckten av de många granbarkborrarna gjordes i maj. Och idag inventeras fällorna igen.

Det ser ut att vara lika mycket med barkborrar i fällorna idag, visar en första inspektion när P4 Värmlands reporter är på plats. Granbarkborren trivs i det varma vädret och kan vara ett rejält hot mot skogen om de blir för många. En storm med många fällda träd som blir liggandes är en miljö som insekten trivs i. Den kan sedan även angripa levande och friska träd.

– Om det blir kyligt resten av sommaren så är faran för en ökning mindre, säger Hans Kjellmyr som är skogskonsulent på Skogsvårdstyrelsen i Värmland.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".