Lena Hertzberg och Torbjörn Johansson på Arbetsförmedlingen.
Lena Hertzberg och Torbjörn Johansson på Arbetsförmedlingen. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio

1500 nya jobb till Värmland

"Om du går en yrkesinriktad gymnasieutbildning är det garanterat jobb"
2:06 min

Det kommer att bli fler jobb i Värmland de närmsta åren. Arbetsförmedlingen spår en ökning på 1 500 platser i sin nya prognos. Redan idag finns en arbetskraftsbrist, och det väntas behövas många anställda inom vård, utbildning och teknik.

– Det går väldigt bra för Värmland just nu, säger Lena Hertzberg, chef på Arbetsförmedlingen i Karlstad, Grums och Hammarö.

Arbetsförmedlingen presenterade idag utsikterna för arbetsmarknaden de närmaste åren. De nya jobben kommer främst att skapas inom offentlig verksamhet samt privata branscher som bygg, kommunikation och företagstjänster. Samtidigt kommer det att bli svårt att rekrytera inom vård, utbildning och teknik.

Enligt arbetsförmedlingschef Lena Hertzberg är några av utmaningarna för Värmland att få nyanlända i arbete.

– Vi har en brist på arbetskraft idag, så vi behöver verkligen ta tillvara på varenda person.

Andra utmaningar är att ta till vara arbetsförmågan hos funktionsnedsatta samt att se till att ungdomar i högre grad minst skaffar sig gymnasieutbildning.

– Vi måste få våra ungdomar intresserade av de jobb som kommer att finnas i framtiden.

Torbjörn Johansson, chef på arbetsförmedlingen i Norra Värmland ser ytterligare problem.

– I och med att folk flyttar därifrån och går i pension så har vi en väldigt tydlig brist inom många yrkesgrupper, säger Torbjörn Johansson. Det är svårt att tillsätta många av tjänsterna.

Det handlar bland annat om vård, omsorg och skola men även städning.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".