Kommunhuset i Forshaga. Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Kommunhuset i Forshaga. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Kommunväktare allt vanligare för att öka tryggheten

Kommunchefen: "En del i trygghetsskapande åtgärder"
4:05 min

Särskilda kommunväktare är en ökande trend i Sverige. En kommun som valt att anlita väktare är Forshaga, i samarbete med bland annat Karlstad.

Enligt kommunchefen Anders Pettersson är detta en del i de trygghetsskapande åtgärder som kommunen jobbar med.

– Då har vi tecknat de här avtalen där vi också lagt in gamla väktartjänster som vi haft traditionellt, som utryckningar vid larm, säger Anders Pettersson.

Kommunen får ibland synpunkter från invånare om att det är stökigt eller otryggt på olika platser.

– Det här är ett sätt att skapa bra relationer med de verksamheter som har öppet på kvällar. Med det här avtalet kan vi styra väktarronderingen till platser där vi vet att det brukar vara mötesplatser på olika sätt.

Väktarna ska åka runt, skapa kontakter och innebära en extra trygghet, för personer som jobbar på verksamheter med kvällsöppet.

– De har inga större befogenheter att göra något mer än att finnas där och se till att det är ordning och reda, säger Anders Pettersson.

Är den polisiära närvaron i Forshaga som ni skulle önska?

– Det kan man väl alltid önska mer.

Securitas pressansvarige Ronny Fredriksson känner igen trenden med kommunväktare även från andra platser i landet. Visst ger det ökade uppdrag åt företaget, men de ser det ändå inte som odelat positivt eftersom väktare saknar polisiära befogenheter och har lika stort behov som privatpersoner av att få hjälp av polisen när något hänt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".