Karl-Henrik Grinnemo
Karl-Henrik Grinnemo, som avslöjade Macchiariniaffären Foto: Privat

Värmlandsläkare betalade högt pris för Macchiariniavslöjande

Karl-Henrik Grinnemo: "Jag har varit hotad hela vägen"
10 min

Skandalkirurgen Paolo Macchiarinis konstgjorda strupar kan ha kostat hans patienter livet. Senast för några veckor sedan anmäldes han för ytterligare ett fall av oredlighet i forskning. Men om det inte vore för fyra läkarkollegor på Karolinska så skulle det här kanske aldrig ha uppdagats. En av visselblåsarna är Kilsbördige Karl-Henrik Grinnemo. Han har fått betala ett högt pris.

– Jag var en av de troende, från början. Men när jag såg det lidande som den sista patienten fick kämpa för att överleva varje dag. Då skäms man själv för att man har trott på detta och vill göra allt man kan för att sätta stopp för den här metodiken.

Karl-Henrik Grinnemo och hans tre kollegor valde 2014 att anmäla Paolo Macchiarini för misstänkt forskningsfusk. Men ingenting hände. Istället hotades polisanmälan för dataintrång eftersom sjukhuset via loggfiler kunde se att de varit inne i patientjournalerna på ett sätt som ansågs otillbörligt.

– Jag har varit hotad hela vägen. Det värsta är hur man ser att man inte längre får forskningsanslag, man stängs ute från tjänstetilldelningar, stängs ute från operationer.

– Det finns en tydlig mobbningssituation driven från chefshåll. Det är ett tyst hot. Sedan finns ett öppet hot om polisanmälningar och omedelbar uppsägning. Det sprids offentligt rykten i syfte att misskreditera mig och mina kollegor som gjort anmälan så att vårt förtroende nationellt och internationellt ska bli skadat. Det har givetvis varit en väldigt tuff period under flera år.

I dag jobbar Karl-Henrik Grinnemo inte längre på Karolinska universitetssjukhuset utan har gått till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Jag har fått en enorm erfarenhet när det gäller att bedöma personer, bedöma forskning. Ur den aspekten är jag på något sätt tacksam över att ha varit med på den här resan. Jag hoppas att den här resan får ett lyckligt slut.

Du ångrar inte, trots allt du har råkat ut för, att du blåste i visselpipan?

– Nej, jag ångrar absolut inte det. Karriären har givetvis tagit stryk, man är inte så jättepoppis bland chefspersoner. Men det viktigaste för mig är att fortsätta bedriva forskning och utveckla mig kliniskt. Jag är stolt över att vara läkare och toraxkirurg och hoppas få fortsätta att göra det, säger Karl-Henrik Grinnemo.

P4 Värmland har sökt Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska institutet - men de har avböjt att kommentera. Paolo Macchiarini har inte gått att nå för en kommentar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".