Grumsbon Göran Larsson tillsammans med videokameran. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Grumsbon Göran Larsson tillsammans med videokameran. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Göran Larssons unika film

Han smygfilmade The Rumble in the jungle

"Vi gick bara förbi vakterna"
8:06 min

En av världens största idrottshändelser smygfilmades. Mitt i publikhavet av 100 000 åskådare satt värmlänningen Göran Larsson och dokumenterade The Rumble in the jungle där Muhammed Ali och George Foreman gjorde upp om världsmästartiteln. Nu är hans unika bilder publicerade på internet.

För sex dagar sedan dog boxningslegendaren Muhammed Ali. Tungviktsmästaren blev 74 år gammal och lämnade en idrottsvärld i sorg. En av hans mest legendariska matcher, Rumble in jungle, mot George Foreman i dåvarande Zaire, i Afrika, har gått till historien som en av de bästa boxningsmatcher som någonsin har utkämpats. Två svenskar fanns på plats i publikhavet i huvudstaden Kinchasa för att se matchen. Det var grumsbon Göran Larsson och hans dåvarande svåger.

- Vi köpte biljetter från ett europeiskt flygbolag, det gick bara ett flyg. Alla andra kom från USA. Det var en otrolig känsla att komma dit och in på arenan. 100 000 åskådare som bara skrek, berättar Göran Larsson.

Men Göran nöjde sig inte bara med att titta på matchen. Han ville spara sin upplevelse genom att filma matchen. Något som inte var tillåtet.

- Vi gick rakt fram och förbi alla vakter. Så fort någon försökte stoppa oss sa vi, press, press, och bara fortsatte att gå, skrattar Göran.

Väl inne på arenan struntade också Göran Larsson och hans svåger i att sätta sig på de platser de köpt. Istället placerade dom sig nedanför TV-bolagens kameror och riggade upp sin utrustning.

- Det här var ju 1974 så en videokamera var ju inte var mans egendom, säger Göran Larsson.

Och ingen ifrågasatte Larssons inspelning. Under hela den legendariska matchen lät han kameran rulla. Resultatet blev unika bilder.

När nu Muhammed Ali gick bort kom Göran Larssons son Per på att det fanns en grön kartong i ett förråd. En kartong där den unika filmen legat och samlat damm. Men nu finns filmen att beskåda på internet..

Det var den då färske promotorn Don King som ordnade rättigheterna att få arrangera matchen. Han utlovade det då astronomiska gaget 5 miljoner dollar var till Foreman och Ali. Problemet för King var hur han skulle finansiera 10 miljoner dollar. Lösningen hittade han i Afrika där Zaires (numer Kongo-Kinshasa) diktator Mobutu Seso Seko lovade att garantera pengarna.

Muhammed Ali vann tungviktsmatchen emot Foreman på knockout.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".