Isabella Lundgren
Isabella Lundgren, sommarvärd i P1 2016. Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio

Tre värmländska sommarpratare i år

5:03 min

Idag presenterades årets sommarpratare i P1. Tre värmlänningar fanns med i år: FN-diplomaten Anders Kompass från Karlskoga, sångerskan Isabella Lundgren och affärsmannen Lennart Bylock från Karlstad.

Anders Kompass är FN-diplomaten som hyllats världen över som orädd visselblåsare. När Kompass slog larm om sexuella övergrepp mot barn i ett flyktingläger begångna av FN-soldater i centralafrikanska republiken blev han avstängd från sitt arbete, men har sen dess fått upprättelse. Anders Kompass sommarpratar den 11 juli.

Isabella Lundgren är 28-årig jazzsångerska som är född i Karlstad men bor i Stockholm. Hon debuterar som sommarvärd 26 juli. Isabella Lundgren utsågs till årets musiker vid P2 Jazzkattengalan 2015 och fick strålande recensioner för albumet Somehow life got in the way. Hon har studerat i New York och turnerat bland annat i Japan. Hon har också tagit sig ur ett missbruk. Nu studerar hon teologi.

Jag vill inte att det ska bli en lång radda av narcissism och självcentrering, utan göra nåt vettigt av den tiden man får och förvalta den på ett bra sätt"

– Alla människor söker ett varför, säger Isabella Lundgren. Ett varför som sammanfattar, väver och förklarar våra liv och vår mening. Sökandet i sig är gott men kan också leda till den fyrkantiga låda vi människor gärna placerar oss själva, världen och varandra i. Jag ska prata om just detta, om mitt sökande, mitt förfall och min väg tillbaka.

Lennart Bylock, debuterar som sommarvärd 30 juli, är 76-årig industriman och företagsledare. Han är född i Karlstad, men bor i Stockholm. Lennart Bylock har suttit i 50 bolagsstyrelser i flera av Sveriges största företag och blev som 34-åring VD för Nitro Nobel. Han har varit engagerad svenska boxningsförbundet, jobbat med välgörenhet och blev 1984 världsmästare i båtracing.

– Jag har varit med om en otrolig resa genom livet, en resa som jag är väldigt tacksam för, säger Lennart Bylock. Jag har varit på rätt plats under rätt tid, och kanske har jag också varit rätt person. Jag kommer att spela musik av flera artister som jag mött genom åren, som Liza Minelli, Van Morrison och Sven-Erik Magnusson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista