Träd, stenar och mossa i Rackstadskogen.
1 av 2
Rackstadsskogen i Arvika blir förmodligen ett av årets nya naturreservat. Foto: Maria Bard
Träd och mossa i Rackstadskogen.
2 av 2
Något som gör Rackstadskogen unikt är den näringsrika marken. Det gör att granarna där är upp emot 30 meter höga och på våren är marken täckt av blåsippor. Foto: Maria Bard

Rekordsatsning på naturreservat i Värmland

4:00 min

Det har bildats många naturreservat i Värmland de senaste åren. Anledningen är bland annat att Länsstyrelsen har fått mer pengar för att köpa in reservat.

I år har redan Värmeln, Tippmyren, Gockoöarna och Fridensborgshöjden blivit naturreservat, men sammanlagt planerar Länsstyrelsen att besluta om ytterligare 20 nya reservat i år. Ett av årets nya kommer att bli en del av Rackstadskogen i Arvika kommun. Området utmärks av den näringsrika marken som har resulterat i mäktiga granar och ovanliga mossor. På våren är marken täckt av blåsippor.

De senaste tio åren har det sammanlagt bildats 80 nya naturreservat i länet, jämfört med de tio dessförinnan, då det bildades 37.

– Det beror på att det finns ett behov att utöka arealen utifrån de mål som vi ska leva upp till nationellt och internationellt. Och de sista två åren har vi fått ökade anslag från regering och riksdag för att utöka skyddet, säger Tomas Östlund på Länsstyrelsen i Värmland.

Förra året fick Länsstyrelsen i Värmland 32 miljoner kronor från staten, som skulle gå till att sköta och köpa naturreservat. I år har de redan fått 45 miljoner kronor.

Men eftersom de redan har en lista på ett 70 tal områden som ska bli naturreservat de kommande åren så kommer pengarna att gå åt. I de här områdena handlar det till stor del om skog och myrar. 
Men trots att det är flera naturreservat i Värmland som innehåller skog, är det inte så stor andel produktiv skogsmark som berörs. Idag är det drygt en procent som är skyddad, vilket motsvarar ungefär ett års skogsavverkning.

– Det är inte så mycket, vi ligger bland de sämre i landet på den siffran, säger Tomas Östlund.

Hur mycket skulle ni vilja skydda?

– Värmland har ju länge varit ett brukat landskap så det finns inte så mycket kvar att skydda. Men vi kanske landar på en och en halv till två procent.

När ett naturreservat ska köpas in föregås det av en förhandling med markägaren. Pengarna från staten har gett Länsstyrelsen möjlighet att jobba undan så att alla markägare som har väntat på ersättning ska få betalt, något som tidigare har varit ett problem enligt Lantbrukarnas Riksförbund.

– Man har lagt död hand över mark där ägaren har blivit berövad sin försörjning utan pengar har betalats ut. Men nu ser vi att Länsstyrelsen både har fått medel och har en ambition att göra klart en massa gammalt och det hyllar vi. Det är en hygienfaktor för att vi ska tycka att de är trevliga att samarbeta med, säger Patrik Olsson som är ordförande för LRF i Värmland.

– Jag kan tänka mig att det finns markägare som har fått vänta av någon anledning, men det beror nog mest på att vi inte har lyckats komma överens. Då väntar vi hellre än att tvinga någon, säger Tomas Östlund på Länsstyrelsen.

Enligt Östlund är det viktigt att aktivt skydda skog av flera anledningar. Dels för att det finns ett artutdöende i Sverige där man måste jobba för att bevara de arter som finns kvar. Samtidigt finns det ett tryck på att ha sociala värden och rekreation i skogarna.
– Det finns mer och mer behov, och det innebär större krav på skogen att leverera. Både det ena och det andra. Det vill säga det som skogsbruket vill ha.

De 20 nya reservaten, inklusive de fyra som redan är beslutade, som Länsstyrelsen planerar att bilda i år är:

Mulldusen, Gockoöarna, Stor-Älgsjön, Värmeln, Tippmyren, Torgilsrudsälven, Tegen, Långerud, Dörrfjället, Gobackberget-Berttjärnshallen, Ryen, Ryttersfjället, Tegsnäset, Skogmossen, Havsvalladalen, Fridensborgshöjden, Dalstorp, Kallkärret, Jössestugan(Rackstadskogen), Forsnor.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista