Patrik Persson, verksamhetsansvarig fastighetsenheten Filipstad, Abdiwahab Ahmed Mustafa, integrationsvärd och medarbetare på AIE, arbetsmarknads och integrationsenheten och Anna Andersson. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Patrik Persson, verksamhetsansvarig fastighetsenheten Filipstad, Abdiwahab Ahmed Mustafa, integrationsvärd och medarbetare på AIE, arbetsmarknads och integrationsenheten och trygghetsvärden Anna Andersson. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Trygghetsvärd på plats för hyresgästerna i Filipstad

0:30 min

I Filipstad har det kommunala bostadsbolaget anställt en trygghetsvärd, vars uppgift är att skapa en trygg boendemiljö för de cirka 2 000 hyresgästerna.

Nu i sommar bjuds alla hyresgäster på fika, med målet att grannarna ska lära känna varandra och bostadsbolagets representanter. Och till hösten är en boendeskola på gång för att nya hyresgäster ska lära sig hur det fungerar med exempelvis gemensam tvättstuga och ordningsregler.

– Jag jobbar med olika typer av bosociala frågor. Det kan till exempel vara att se till så att förrådssystem, trappstädning och sophantering fungerar, berättar trygghetsvärden Anna Andersson.

Målet är att hon ska vara ute mer, och ha mer tid att möta upp med de boende, än vad boendevärdarna har.

– Det är en stor och varierande uppgift, säger Anna Andersson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista