Anna_Lena Sonesson berättar att ¨Selma Lagerlöf åt väldigt mycket grönsaker som hon även odlade i sin trädgård.
Anna Lena Sonesson berättar att Selma Lagerlöf åt väldigt mycket grönsaker som hon odlade i den egna trädgården. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio

Selma odlade för hela bygden

Anna-Lena Sonesson: "Selma ville ge alla ett trädgårdsintresse"
3:50 min

Bakom stora huset på Mårbacka finns en prunkande trädgård. I grupper odlas kål och andra grönsaker precis som Selma Lagerlöf gjorde på sin tid.

Sedan nio år tillbaka har Anna-Lena Sonesson varit trädgårdsmästare på Mårbacka. Hon vill att besökarna ska få inspiration till sina egna trädgårdar samtidigt som hon vill visa hur det såg ut i Selmas egna trädgård.

– Hon odlade otroligt mycket grönsaker. Hon hade runt trettio olika sorters grönsaker varje år, säger Anna-Lena Sonesson.

Grönsaker på bordet varje dag till sina 30 anställda bjöd Selma på, något som inte var så vanligt på den tiden. Selma hade en önskan om att öppna en plantskola men den idén lyckades hon aldrig att genomföra. Men hon sålde överskottet av grönsaker och frukt så att alla kunde få ta del av hennes grönsaksodlingar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".