En bild på Mattias Eppeline när han måttar överdrivet med armarna storleken på en fisk
"Så här stor var den", skämtar Mattias Epperline Foto: Daniel Caldeborn/Sveriges Radio

Sportfiskare fångar följare på sociala medier

Mattias Epperline: Det ligger i ens natur att skryta lite
3:21 min

Sportfisket i Sverige har ökat rejält tack vare sociala medier. Det hävdar Sveriges Sportfiske och fiskevårdsförbund.

– Om man ser tillbaka bara ett par år så har det blivit en väldig våg med större populäritet, och jag tror att det har att göra med att sportfisket har blivit av med sin nördstämpel, berättar Adam Eng på Sportfiskarna Forshaga.

Har det med sociala medier att göra?

– Jag tror att sociala medier har en stor del i det, säger Adam Eng. Det är lätt att få information om hur man ska fiska och söka fisk. Man kan visa upp sina fångster och det är en form utav bekräftelse, och det är väl lite sånt man söker i dagen samhälle.

En del sportfiskare får flera tusen följare på instagram. En medieprofil är Mattias Epperline ifrån Karlstad.

– Det är kul att dela med sig utav framför allt stora fiskar, säger Mattias Epperline. Det är populärt och det lockar följare, kommentarer och lite sånt. Se'n så tror jag det ligger i ens natur att skryta lite gran också, och det underlättar ju om man pang bom, Instagram, Facebook och någon hashtag. Man kan dela med sig utav sina fångster utan att behöva klubba ihjäl fisken.

Tjänar man pengar på det här?

Det är ju inte riktigt som i USA där det finns enorma pengar i sportfisket men vi är på väg. Jag vet att branschen har koll på sociala medier. Dyker det upp någon som är exceptionell så får dom säkert förfrågningar och det kan röra sig om sponsringar utav spön, rullar och kläder.

Bilderna som läggs upp är ofta väldigt vackra i solnedgångar med ståtliga fiskar och kokande kaffepannor.

Är det romantiserade bilder?

Jag tror att det är i princip helt autentiskt, visst man kan redigera ljuset eller slänga på något filter. Men säg en fotograf som inte gör det med sina bilder, säger Mattias Epperline.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".