Åsa Johansson (S): Finns andra lösningar att minska tiggeriet

1:13 min

I dag har civilministern Ardalan Shekarabis (S) uttalande om tiggarförbud i Sverige dominerat många nyhetssändningar. Kommunalrådet Åsa Johansson (S) i Hagfors menar att en nationell granskning kan vara en väg att gå.

Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi gick i går ut med att han vill studera erfarenheterna av tiggeriförbud för att kunna stötta problemen i de svenska kommunerna. Han sa bland annat att det kan vara aktuellt att titta på lagförändringar, men att det inte finns några aktuella förslag i frågan eller konkreta planer på att tillsätta någon utredning.

Åsa Johansson (S), kommunalråd i Hagfors, tycker att det är bra med ett nationellt initiativ men tror inte på att förbjuda tiggeriet: 

Jag tänker att det är bra att man tar ett nationellt initiativ när det gäller den här frågan, men jag tror att det finns andra lösningar för att minska tiggeriet för jag tycker att det är omänniskovärdigt på något vis."

Kan du se att det kan vara möjligt att ett tiggeriförbud som förslag skulle kunna komma från socialdemokratiskt håll?

– Nej, jag tror att det är tveksamt att det skulle komma ett tiggeriförbud från Socialdemokraterna. Jag tror att man kommer titta på andra lösningar för att komma åt problemet. Att förbjuda tiggeri är inte det sättet vi kommer åt problemet på, säger Åsa Johansson (S).