Mikael Damberg
Närings och innovationsministern Mikael Damberg är på besök i Karlstad under sin sverigeturné om den växande besöksnäringen i Sverige. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

Mikael Damberg (S) om varslet i Säffle

Mikael Damberg: "Jag lider med de anställda som är oroade"
1:10 min

Mikael Damberg (S) beklagar varslet i Säffle där 110 anställda på IMI CCI kan bli uppsagda och den resterande verksamheten kan komma att flytta till Karlstad. Han menar att det finns möjlighet att söka bidrag från regeringen för både arbetsförmedlingen och till investeringsstöd för företaget.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg är i Karlstad idag i samband med en Sverigeturné om besöksnäringen. Han beklagar varslet:

– Jag tycker det är väldigt tråkigt och framför allt lider jag med de anställda som nu är väldigt oroade, som inte riktigt vet vad som ska hända. Det är det första jag tänker på, att man måste ge stöd till de människor som kanske drabbas av det här. Men för kommunen, om det här blir verklighet, så är det ju väldigt många jobb på en ganska liten ort och det är klart att det får betydelse, säger närings och innovationsministern Mikael Damberg (S).

Mikael Damberg (S) menar också att det är viktigt för Säffle att ha ett nära samarbete med näringslivet och enligt honom så har man också under dagen pratat om att Karlstad skulle kunna hjälpa till så att verksamheten på CCI stannar i Säffle Och stöd finns att söka från regeringen. Han nämner både extrastöd till arbetsförmedlingen på orten, tex för omskolning men också investeringsstöd till företaget.

– Ytterst är det ju det privata företaget som fattar sina beslut om vart de bygger ut och vart de vill satsa, ifall de vill vara i Sverige eller någon annanstans. Just nu är vi inne i en ganska positiv spiral för Sverige som helhet men det innebär fortfarande att det finns orter som då och då drabbas. För en liten kommun kan det här vara jättejobbigt, säger närings och innovationsministern Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".