Silverglans kan inspirera värmländska fotbollstjejer

1:16 min

Det blev förlust i OS-finalen för damlandslaget, men den silvermedalj som erövrades är ändå en stor och oväntad bedrift som kan inspirera unga fotbollsintresserade tjejer.

Ulrika Sandahl, utbildningskonsulent på Värmlands fotbollsförbund anser att det kan få en stor betydelse i fotbollsarbetet:

– Det har varit mycket drama runt matcherna och funnits med mycket i media, så jag tror det kan ha stor effekt.

Det kommer nu att bli fler fotbollstjejer som har landsslagsspelarna som förebilder, hoppas Ulrika Sandahl. Det här kan utnyttjas på träningarna och det är väldigt viktigt att tjejerna har just damfotbollsspelare som förebilder vilket gör att de kan se sig själva i sammanhang av framgång inom fotboll, resonerar hon.

– Det var spelare från våra omgivningar och klubbar som stod där på stadion i OS finalen. Jag hoppas verkligen att man kan se sig i den rollen och leka att man är dem, förklarar Ulrika Sandahl.

Damfotbollen har idag problem med att kunna behålla fotbollsspelare upp i åldrarna. Alltför många slutar innan seniornivå och en sådan här stor framgång ger fotbollsförbundet möjligheter att kunna använda den framgången i den kampen.

– Jag tränar ju flickor som är tio år och vi lade straffar på den senaste träningen och lekte att vi var landslaget.