Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oroväckande få söker industriteknisk utbildning

Publicerat onsdag 24 augusti 2016 kl 05.45
Rektorn: "Vet inte vad det beror på"
3:00 min
Annika Örtqvist, rektor Presterudsgymnasiet. Foto: Staffan Lindström/Sveriges Radio.
1 av 5
Annika Örtqvist, rektor Presterudsgymnasiet. Foto: Staffan Lindström/Sveriges Radio.
Amir Mohamadi. Foto: Staffan Lindström/Sveriges Radio.
2 av 5
Amir Mohamadi, CNC-operatör Albin Components. Foto: Staffan Lindström/Sveriges Radio.
Maria Haglund, chef Arbetsförmedlingen Kristinehamn.Foto: Staffan Lindström/Sveriges Radio.
3 av 5
Maria Haglund, chef Arbetsförmedlingen Kristinehamn. Foto: Staffan Lindström/Sveriges Radio.
Robert Johansson, produktionschef Albin Components. Foto:Staffan Lindström/Sveriges Radio.
4 av 5
Robert Johansson, produktionschef Albin Components Foto: Staffan Lindström/Sveriges Radio.
imon Olofsson, CNC-operatör Albin Components. Foto: Staffan Lindström/Sveriges Radio.
5 av 5
imon Olofsson, CNC-operatör Albin Components. Foto: Staffan Lindström/Sveriges Radio.

Trots att en examen på det industritekniska programmet på gymnasiet nästan garanterat leder till jobb direkt så står många platser tomma på gymnasieskolorna i länet.

För tillverkningsindustrin är det viktigt att det finns utbildad arbetskraft att tillgå. Robert Johansson är produktionschef på Albin Components i Kristinehamn som tillverkar kugghjul.

– Det är jätteviktigt. Vi måste ersättas folk som går i pension. Vi klarar oss inte på Albin om vi inte får mer folk som utbildas sig inom den här kategorin, säger Robert Johansson.

Problemet att rekrytera behöriga elever till det industritekniska programmet gäller nästan hela länet. I Eda kom det bara fyra behöriga till 14 platser, och det fattas behöriga i Sunne, Torsby, Hagfors och Arvika. I Kristinehamn har Presterudsgymnasiet bara fyra behöriga elever på 16 platser.

Rektorn på skolan Annika Örtqvist har svårt att säga vad det beror på.

– Jag vi vet inte riktigt. Branschen vill ju ha industrielever som har examen. De är intresserade när de besöker oss och provar på. Sen är det något som gör att man inte söker, säger Annika Örtqvist.

Samtidigt får eleverna som går det industritekniska programmet jobb direkt efter examen. En av dom är Amir Mohamadi som fick jobb CNC-operatör på sin praktikplats Albin Components när han var klar på Presterudsgymnasiet i juni i år. 

– Jag tänkte att industri är ett intressant ämne, säger Amir Mohamadi.

Amir tycker att informationen till högstadieeleverna är jätteviktig för att få elever till industriprogrammet, men Simon Olofsson som också fick jobb på Albin Components direkt efter examen tror att dom tomma platserna handlar om något mer.

– Det har med ryktet om instrustriprogrammet att göra. Man vill hellre gå på Brogårdsskolan. Just Presterud i sig är inte så högt graderat, säger han.

Det finns trots allt många obeöriga sökande och för att fylla på det industritekniska programmet har Presterudsgymnasiet tagit in fem obehöriga elever som får komplettera det ämne dom saknar under kursens gång.

Efterfrågan på arbetskraft till tillverkningsindustrin i länet är stor. Just nu har arbetsförmedlingen rekryteringsuppdrag på 114 platser inom industrin i Värmland och trycket ser ut fortsätta säger Maria Haglund som är chef på arbetsförmedlingen i Kristinehamn:

– Det är stora ålderavgångar framför oss. Vi behöver tillsätta många lediga platser och det handlar också om att ta tillvara den arbetskraft vi får in i Sverige också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".