Färre vårdplatser än förra sommaren

2:53 min

Ont om vårdplatser och långa väntetider på akuten, så har sommaren sett ut på länets sjukhus. Särskilt i Torsby, där det har varit stor brist på personal. 

– Inför en sommar så har vi en bild av vad behovet är av vårdplatser, men sen är det ju så att vi måste ha tillräckligt med personal för att hålla vårdplatserna öppna. Vi kan inte ha platser öppna utan tillräckligt med bemanning, säger Eva Stjernström, områdeschef på Landstinget i Värmland.

Längre väntetider på akuten

– Då krävs det ju att det finns lediga sängar på någon avdelning. Och där funkar inte alltid logistiken, så det som märks på akutmottagningarna är ju också ett symptom på hur det fungerar, eller hur vårdplatstillgångarna ser ut helt enkelt.

I år har landstinget haft färre platser öppna än tidigare år och det har varit svårt att rekrytera sjuksköterskor.

Sjukdomarna tar inte semester, de blir inte färre för att det är juli.

– Generellt så har vi bett de som är i arbete. Det har också varit så att vi har medarbetare som har accepterat och kanske velat flytta en semestervecka från sommaren till hösten, och då har man fått extra ersättning för det.

Flyttar patienter mellan avdelningarna

Vid ett tillfälle den här sommaren har man också varit tvungen att skicka patienter till Karlskoga sjukhus.

På grund av semesterstängning har vården haft cirka 100 färre platser per vecka än under ordinarie drift. Runt 15 mindre per vecka än sommaren 2015. På sjukhusen i Värmland har överbeläggningarna i juli legat runt i snitt 0,75 per avdelning och dag i Arvika och 3,5 i Karlstad.

Högt tryck i Torsby

– Det kan vara svårt att förstå sifforna, men vad man kan säga är att det har varit en ordentlig mängd överbeläggningar. I juli knappt åtta på månaden, där riket ligger på knappt fem. Så i juli var det ordentligt tungt för alla här. Sjukdomarna tar inte semester, de blir inte färre för att det är juli. Det enda vi kan styra och organisera är planerade ingrepp.