Peter Molinder polisinspektör i Säffle
Peter Molinder polisinspektör i Säffle Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

Unga boffar deodorant i Säffle

Peter Molinder: "Ungdomar brukar drivgasen i deodoranter"
2:48 min

Mot slutet av sommaren har en handfull ungdomar i Säffle börjat boffa gas. Det är butangasen som finns i vanliga deodorantflaskor som brukas.

– Det handlar om ungdomar i 14-15 årsåldern som brukar drivgasen som finns i vanliga deodorantflaskor. Den drivgasen består mest av butangas som är lätt berusande och som de fyller på allt eftersom berusning avtar. Man andas alltså in gasen, berättar polisinspektör Peter Molinder.

Och det var genom ett tips till polisstationen som de fick reda på att det var ett antal ungdomar som använde sig av detta.

– En person hörde av sig om det här och berättade också några av namnen på ungdomarna som brukade det här. Jag har varit i kontakt med de föräldrarna och de har redan startat upp ett engagemang. Föräldrarna, ungdomarna, socialtjänsten kommer tillsammans med polisen ha möte ikväll, säger Peter Molinder.

Finns det någon risk att det här sprider sig till fler ungdomar, att det blir en trend?

– Jag hoppas inte det för det här inget vanligt beteende. Vi hade det för fem-sex år sedan, då var det en eller två som prövade och sedan tog det slut. Men det här är väl en grupp som höll ihop och grupptrycket har väl varit så att de flesta prövar i gruppen, säger Peter Molinder.

Produkten finns att köpa i vilken vanlig affär som helst, vad tänker du om att den är så tillgänglig?

– Det finns mycket som är tillgängligt i samhället tyvärr. Det är en attitydförändring som måste till hos ungdomarna och att föräldrarna är observanta på hur barnen ser ut och hur de beter sig, säger Peter Molinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".