Irvi Johansson Kronofogden Karlstad
Irvi Johansson bekräftar att Kronofogden i Värmland snart verkställer det första ärendet. Foto: Jennifer Sundelin/Sveriges Radio.

Ett hundratal asylsökande som fått avslag ska vräkas av Kronofogden

"Alla avhysningar kommer inte att bli av"
3:25 min

Sedan en lagändring från 1 juni har asylsökande som fått avslag på sin ansökan inte längre rätt att bo kvar på asylboendena. Hittills har Kronofogden i Värmland fått in ett hundratal ansökningar om vräkning från Migrationsverket.

Ännu har ingen tvingats att lämna sitt boende, men inom kort kommer Kronogfogden att påbörja avhysningarna.

– Vi har fått information om att Migrationsverket i Värmland har skickat in ansökan om 100 ärenden, men det är inte samtliga som blir genomförda. Det är antagligen en del av dom som kommer att falla bort, säger Irvi Johansson från Kronofogden i Karlstad.

Lagen om mottagandet av asylsökande ändrades den 1 juni. Den innebär att de som fått avslag på sin asylansökan och inte längre kan överklaga detta inte har rätt till dagersättning eller plats på ett asylboende.

Språkförbistring, låsbyte och uppdelning av egendom är problem som Kronofogden räknar med kommer att uppstå under processen.

– Vi har inlett ett samarbete med Migrationsverket så vi kommer att ha kontakt med dem i varje enskilt ärende och utifrån den kontakten så kommer den typen av problematik att reduceras, konstaterar Irvi Johansson.

Det kan också vara svårt att få tag på personer som avviker från sin bostad. Och vad som händer med den som vräks efter avhysning är oklart.

– I samtliga ärenden, innan ärendet verkställs, så underrättar vi socialtjänsten. Och vid varje avhysning som verkställs så ser vi till att sökande som har lämnat in ärendet är med ute på plats. Och i övrigt så genomför vi själva avhysningen, ser till att man blir avskild från sin bostad, och med det så har Kronofogden genomfört sitt uppdrag, säger Irvi Johansson.

Av de hundratal avhysningar som registrerats i Värmland har sex redan skrivits av. Enligt Kronofogden beror detta förmodligen på att den som ska vräkas har valt att flytta frivilligt.

Totalt i landet har Kronofogden fått ett runt 400 ärenden om avhysning.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".