Från tomma lägenheter till bostadsbrist i Degerfors

1:32 min

Nästa år kan ett tiotal nya lägenheter stå klara i Degerfors. Senast nya bostadshus byggdes på orten var 1977 då Jannelundsområdet kom till.

Efter det har det i stället handlat om att riva, konstaterar det kommunala bostadsbolaget Degerforsbyggens vd Kjell Hultgren.

– Det var väl för ungefär tre år sedan det började bli fullt i våra lägenheter. Innan dess har det varit mycket vakanser. Vi hade nästan 1 300 lägenheter som mest, i början av 1990-talet, ocn nu är vi nere i 800. Den senaste rivningen var 2010, så det är inte så länge sedan.

Det är roligare att bygga än att riva?

– Ja, det är inte så kul att be folk flytta för att vi ska riva deras bostad. Jag har varit med om sådana samtal och det är ganska jobbigt, säger Degerforsbyggens vd Kjell Hultgren.

Det är inte bara han som tycker det är kul att nya bostäder planeras. En sväng på stan i Degerfors visar att många är positiva till planerna.

– Det är jättebra. Det behövs bostäder, det är många som söker bostad här i Degerfors. Nere vid älven tycker jag är toppen, säger Ingrid Eriksson.

– Kul att höra att vår lilla ort växer, säger Erik Westergren.

– Det går säkert åt lägenheter, menar Anita Riemer

Peter Pedersen är vänsterpartist och kommunalråd i Degerfors. Han är glad över att det kommunala bostadsbolaget planerar att bygga nya bostäder.

– Ska befolkningen kunna öka så måste vi ha någonstans att bo åt dem. Det är i grunden positivt.

Är det ett risktagande?

– Ja, det är det ju. Det kostar ju i princip lika mycket att bygga i Degerfors som i Örebro. Vi måste hitta ett koncept som gör att det blir billiga hyror för människorna som ska bo där, så det blir attraktivt, säger Peter Pedersen (V).