17 miljoner kronor har skänkts av hemlig person

7:57 min

Totalt 17 miljoner kronor har under årens lopp skänkts av en hemlig person, för att delas ut bland elever på Tingvalla-, Sundsta- och Älvkullegymnasiet i Karlstad. Nyligen kom en ny utbetalning, och i september öppnas möjligheten för både nuvarande och tidigare elever att skicka in ansökan.

Frida Wikström, som går tredje året på Samhällsprogrammet på Sundstagymnasiet, hyllar den anonyme välgörarens generositet.

– Det är helt otroligt, för det bidrar till att vi kan få pengar, att vi ska ha det bra, säger Frida Wikström.

Allt började med ett annorlunda brev, som en januaridag 1983 damp ner i Skolförvaltningens brevlåda i Karlstad.

Brevet kom från en advokat, som meddelade att han agerade på uppdrag av en anonym donator. Donatorn ville skänka gåvor till Karlstads allmänna läroverk, som inte längre existerade.

"Innan jag fortsätter mitt uppdrag, som avser betydande belopp, behöver jag en officiell bekräftelse på vilken eller vilka skolor som kan anses ha trätt i stället för Karlstads allmänna läroverk", skrev advokaten.

Karlstads allmänna läroverk fick översättas till Sundsta-, Älvkulle- och Tingvallagymnasiet. 1984 kom den första omgången pengar från den mystiske anonyme donatorn, och ända sen dess har pengar kommit och fördelats till elever varannat år.

Den allra största utbetalningen kom 1998, två miljoner kronor. Och totalt har det alltså blivit cirka 17 miljoner kronor, enligt Annette Borneland, ekonomichef på gymnasieförvaltningen i Karlstad.

Där har man aldrig vetat någonting om den okände välgörarens identitet.

– Det har ju gått några år nu, och vi har väl lärt oss att inte spekulera i detta. Vi tycker att det är roligt, naturligtvis, att det kommer.

Vad tänker du om att det är hemliga pengar?

– Jag tycker att det är lite fascinerande. Jag tänker att det borde vara någon som verkligen värnar Värmlands ungdomar, som vill studera och satsa på en bra framtid. Det tycker jag känns bra.

Och såvitt Annette Borneland vet är det ovanligt med den här sortens donationer från hemliga personer.

Pengarna delas, helt enligt donatorns önskemål, ut till både nuvarande gymnasieelever och tidigare elever från de tre skolorna som pluggar vidare på universitet eller högskola. Den som ska få pengar måste bland annat vara född i Värmland och vara framgångsrik i sina studier.

Häromveckan kom besked om en ny utbetalning, den här gången är summan knappt en halv miljon kronor. Planen är att 49 nuvarande gymnasieelever ska få 5000 kronor var, medan tolv tidigare elever får 20000 kronor.

Inga jättepengar per person alltså, men ändå betydelsefullt, tror Annette Borneland.

– Jag tror att det betyder ett välkommet tillskott för de elever som får chans att söka och få det, och jag tror också att det betyder lite positiv energi och känsla för skolorna som får ta emot de här gåvorna.

Det är enbart nuvarande eller tidigare elever på Tingvalla, Sundsta och Älvkullegymnasiet, och ett av de andra kriterierna är att man ska vara född i Värmland. Annette Borneland konstaterar att det säkert kan kännas orättvist för dem som inte kan få pengar.

– Ja, det kan det säkert göra, eftersom man gärna vill ta del av lite stipendiepengar. Men eftersom villkoren är satta så måste vi följa dem till punkt och pricka. Och det gör vi noga.

Hur mycket ansökningar brukar ni få in?

– När vi tittar tillbaka verkar det vara mellan 200 och 300 ansökningar varje gång, så det blir en urvalsprocess.

Hur svårt är det att bestämma vilka som ska få pengar?

– Det är jättesvårt. Jag känner ibland att vi skulle vilja ge till allihop, men det går inte. Det finns så jättemånga duktiga ungdomar som söker pengar, men vi måste göra ett urval.

Och under september kommer gymnasieförvaltningen att annonsera i lokalpressen om att pengarna kan sökas, och skicka meddelande till landets alla universitet och högskolor.

Ansökningstiden pågår till slutet av oktober, och strax före jul delas stipendierna ut efter att namnen på stipendiaterna först har skickats till den advokatfirma som numera förmedlar donationerna.

Nils Wahlström har just börjat tredje året på Älvkullegymnasiet, där han läser teknik och arkitektur. Så här säger han om den hemlige välgörarens gåvor:

– Det är väldigt generöst, jag tycker att det är häftigt att folk gör sånt och inte säger att det är de som har skänkt det.

De flesta skulle väl vilja ha kredd för det här och skylta med sitt namn?

– Ja, exakt. Själv hade jag nog velat ha kredd för det.

Identiteten på den mystiske välgöraren får vi kanske aldrig veta. Men den advokat som numera sköter kommunikationen med Karlstads kommun, Anders Grefberg, avslöjar efter flera kontakter med P4 Värmland en sak: donatorn avled för många år sedan. Det var en man, som ville hjälpa unga personer och som hade en förkärlek för Karlstads skolor.

I övrigt är advokaten mycket förtegen. Vi får inte veta om det var en känd eller okänd person, varför han ville vara anonym, vilken koppling han hade till Karlstad, eller hur länge pengarna kommer att fortsätta att strömma in. Advokaten vill inte heller ställa upp på någon intervju.