Reimond Sundström Caland transport AB 005
Foto: Roy Malmborg Sveriges Radio

Problem för chaufförer att få tillstånd i tid

Åkeribranchen: "Viktigt att träffas och byta erfarenheter."
1:23 min

10 september, det är sista dagen för yrkeschaufförer för lastbilar att genomgå en fortbildningskurs på fem dagar för att få fortsätta i sitt yrke. 

Det här är enligt ett nytt EU- direktiv som införs i Sverige. Många är dock ute i sista minuten för att få sitt yrkeskompetensbevis. Riemond Sundström på Caland Transport har genomfört många utbildningar sista tiden.

– Både lördag  och söndag. Vi har försökt alla dagar att hjälpa de som behöver sitt bevis.

Men nu finns inga garantier längre säger Riemond Sundström. Utbildningen kan fortfarande hinnas med men det administrativa på Transportstyrelsen kan ta tid.

Förenklat handlar utbildningen om godstransporter, hur lastbilen ska lastas på ett säkert sätt med surrning och rätt tyngdpunkt, lagar och regler som gäller med kör- o vilotider samt ergonomi, hälsa, säkerhet och sparsam körning.

Thomas Broström, regionchef i Värmland för Sveriges Åkeriföretag, uppskattar ändå att de allra flesta kommer att klara att få sitt yrkesbevis i tid.

 – Nu känns det som vi har grepp på situationen och att det flesta kommer att klara det i tid.

Enligt Sveriges Åkeriföretag finns 110 000 chaufförer i Sverige som behöver det här beviset och i dagsläget har 95 000 det klart. Men många, tror Thomas Broström, har gått fyra av fem kursdagar och kommer snart att ha sin utbildning färdig.

– En mycket viktig och stor del i det här är att chaufförerna träffas under utbildningen och kan byta erfarenheter i yrket, anser Thomas Boström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".