Bebis som ammas. Arkivbild: Hasse Holmberg/Scanpix
Arkivbild: Hasse Holmberg/Scanpix

Brist på bröstmjölk på CSK:s neonatalvård

"Vi kan inte ge dem något annat"
1:17 min

Det råder brist på livsviktig bröstmjölk på Centralsjukhusets avdelning 11. Nu efterlyses fler donatorer.

På Centralsjukhusets avdelning 11 i Karlstad vårdas för tidigt födda och sjuka barn, och där är man helt beroende av tillgången på donerad bröstmjölk. 

- Vi kan inte ge något annat till de minsta barnen, deras tarmar klarar inte av ersättning, förklarar Margaretha Billebo, barnsjuksköterska.

Donerad bröstmjölk behövs eftersom mammornas egen produktion ofta inte sätter igång direkt när barnen föds för tidigt. Lösningen vid akut brist blir att köpa mjölk från andra landsting. Men över hela landet är neonatalavdelningarna i stort behov av nya donatorer.

- En del av de mammor som ammar har gott om mjölk, och vi är tacksamma om man då vill donera överskottet. Man kan ringa till landstingets växel 054-615000 och be att få prata med avdelning 11, säger Margaretha Billebo.

För att få donera mjölk ska man vara frisk och inte äta några mediciner. Det egna barnet får inte vara äldre än tre månader.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".