Ingela Larsson och Frida Johansson Handelskammaren i Värmland
Ingela Larsson och Frida Johansson Handelskammaren i Värmland Foto: Roy Malmborg Sveriges Radio

Dålig infrastruktur hämmar företagens utveckling

Handelskammaren: Bra kommunikationer ökar kompetensen
1:23 min

Det värmländska näringslivets utvecklingsmöjligheter begränsas av existerande infrastruktur. Det här menar både Handelskammaren och länets företagare som kämpar med tågförseningar och ett dåligt vägnät.


Frida Johansson VD Handelskammaren Värmland:

– Med bra kommunikationer blir upptagningsområdet för personalen större, vilket ger ett bättre urval av spetskompetensen i företaget.  Det finns en tydlig koppling mellan bra kommunikationer och växande företag.

Endast 1 av 100 företag i Värmland har fler än 50 anställda och enligt Handelskammaren anser 82 procent av företagen med upp till nio anställda att bristen på kompetens är det som hämmar tillväxten mest.

I Värmland finns nästan 1 200 exportföretag och nästan dubbelt så många importföretag enligt Handelskammarens statistik. Det här ger förstås ett stort behov av resemöjligheter ut i världen.

Men också förbindelsen mot Stockholm och Norge är mycket viktig för att utveckla affärsmöjligheter. Nästan 60 procent av Värmlandsföretagen med fler än 5 anställda har gjort affärer med Norge under de senaste åren.

 Ingela Larsson är kommunikationsansvarig på Handelskammaren:

– Det som bekymrar mest vad gäller tågen är tillförlitligheten. Alla förseningar skapar en otrygghet med resandet till viktiga möten och familjelivet.

Enligt Ingela Larsson så är flyget en mycket viktig del i resandet eftersom många företag har kunder runt om i världen. Det är också viktigt att kunderna på ett enkelt sätt kan besöka företagen i Värmland.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".