kor i2-skogen karlstad kviga
1 av 2
Det är cirka sju kvigor ur denna flock som går på bete i2-skogen som rymt ut ur hagen. Foto: Annika Ström
Ko tar sig ett varv i rondellen på Våxnäs.
2 av 2
Denna kviga sågs i Våxnäsrondellen tidigare i somras när hon var på rymmen från betet i i2-skogen. Foto: Bulduk Alan

Har du sett lösa kor i I2-skogen?

Jägare: "Den största faran är att korna orsakar en trafikolycka"
0:54 min

För att undvika trafikolyckor försöker jägare i helgen hjälpa bonden att fånga in de kor som sprungit lösa i I2-skogen i Karlstad i sommar. Man ber nu om allmänhetens hjälp att hitta korna.

P4 Värmland berättade tidigare i somras om en kviga som tagit sig ut från hagen uppe vid Generalens äng i 12-skogen och sprungit ut på motorvägen vid Våxnäs.

I2-skogen ligger nära tätbebyggt område och är ett populärt rekreationsområde så flera människor har stött på de lösa kvigorna under sommaren. Nu i helgen görs det försök att samla in dem.

– Den största faran är att korna kommer ut på stora riksväg 61 och 62 och orsakar trafikolyckor och skadar andra, säger Karin Björck som är eftersökjägare och ordförande i i2-skogens jakt- och viltvårdsområde.

Det är kommunen som äger marken och det finns en överenskommelse med flera jägarföreningar om skötsel och användande. Jägarna försöker hjälpa bonden att fånga in korna men det har varit svårt att veta var i den ganska stora skogen som de håller hus.

– Vi behöver allmänhetens hjälp att lokalisera korna. 

Kvigorna har under de senare veckorna ofta setts vid ett gärde vid Vänsberg, vid Helenelundsmyren och vid golfbanan vid Råtorp. Igår sågs de vid den så kallade traktorvägen.

Tidigare har det varit två små grupper men senaste veckan verkar de ha gått ihop i en grupp med sju djur.

– En hundförare som försökt valla in korna med en hund uppfattade dem inte som förvildade eller aggressiva utan lugna.

Det finns även planer på att ta in ett flygplan under helgen för att söka över området.

Har du uppgifter om var kvigorna är just nu så kan du kontakta någon i föreningens. Här finns deras telefonnummer

Jakt- och viltvårdsföreningen har tidigare i sommar informerat Karlstads kommun som arrenderar ut betesmarken till bonden om problemet med lösspringande kor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".