Hans Kvarnström
Foto: Bengt Höglind / P4 Värmland

Pridevecka i bottenrankade Värmland

Hans Kvarnström: Finns mycket kvar att göra
1:04 min

Idag drar Pride-veckan igång. En aktivitet som kommer att synas runt om i ett län som av RFSL rankas som sämst i landet på HBTQ-frågor.
– Men förståendecirklarna har vidgats i Värmland, säger universitetsprästen Hans Kvarnström.

Den kommunundersökning som RFSL gjorde 2015 visar att Värmland ligger längst ned i listan vad gäller attityden till och acceptansen för bisexualitet, homosexualitet respektive trans­identitet, skriver vf.se.

Att i Värmland arbeta aktivt för människors rättigheter och att upplysa om frågor som berör HBTQ+. Värmland Pride vill uppmuntra till ett öppet samhällsklimat som motverkar fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet och/eller -uttryck"

Och enligt Hans Kvarnström som är studentpräst på Karlstads universitet finns det fortfarande mycket kvar att göra:

– Samhället som står i rampljuset är väldigt "på" när det gäller HBTQ-frågor. Filurer som Lars Lerin gör jättemycket. Men de flesta av oss lever inte i det ljuset. Vi lever i buskarna och rör oss där inte media lyser på något. Det har hänt jättemycket där också, men det finns mycket kvar att göra, säger Hans Kvarnström.

Vad har hänt de senaste åren?

– Förståelsecirklarna har vidgats. Det finns fördjupade kunskap och empatin för människor som inte är som alla andra har ökat. Det är det som hänt de senaste åren. Rörelsen som går mot större tolerans i samhället har blivit större, säger Hans Kvarnström.

Programmet för Värmland Pride.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".