Brand i centrala Karlstad
1 av 4
Foto: Jenny Norberg / Sveriges Radio Värmland
Hans Berged, räddningschef på räddningstjänsten Karlstad utanför branden i centrala Karlstad under måndagskvällen.
2 av 4
Hans Berged, räddningschef på räddningstjänsten Karlstad utanför branden i centrala Karlstad under måndagskvällen. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Tre stationer var på plats för att släcka branden i en vind i ett bostadshus i centrala Karlstad.
3 av 4
Tre stationer var på plats för att släcka branden i en vind i ett bostadshus i centrala Karlstad. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Brand i centrala Karlstad

Hans Berged, räddningschef:" Vi har evakuerat runt femton lägenheter"
2:52 min

Under måndagskvällen brann det på vinden i ett äldre hus i korsningen Västra Torggatan - Herrgårdsgatan i centrala Karlstad.

Larmet kom in strax efter klockan sju på måndagskvällen. I huset som nu är utrymt, finns både lägenheter och restaurangverksamhet.

– När vi kom fram såg vi att det var rökutveckling under takfoten och det visade sig att det var en brand på vinden i det här huset som vi har släckt nu, säger Hans Berged, räddningchef på räddningstjänsten i Karlstad och på plats vid branden i centrala Karlstad.

När räddningstjänsten kom på plats strax efter klockan sju så inriktade man sig på livräddning, i det läget visste man inte om det var folk på platsen men det var det inte. Och vad man vet nu så är det inga personskador. Sedan släckte man branden och begränsade den. Man har också evakuerat byggnaden.

– Jag vet inte antalet personer men runt femton lägenheter har vi evakuerat i huset. De boende är på ett hotell i närheten och vad jag vet så är det ingen som har blivit skadad, säger Hans Berged, räddningschef.

– Området är avspärrat för att kunna genomföra räddningsarbetet i lugn och ro och för att ingen ska kunna komma in och skada sig, säger Hans Berged.

Man tror nu också att branden är släckt.

– Ja, vi tror det. Vi håller på att söka igenom alla lägenheter nu och ventilerar ut men vi tror att vi har släckt elden. Vi har lyckats tagit branden i ett tidigt skede så att det inte har blivit någon omfattande vindsbrand på hela vinden, berättar Hans Berged, räddningschef.

Men man vet ännu inte vad som orsakade branden.

– Nej det vet vi inte. En kommande utredning får visa det. Den kommer nog komma igång efter att vi är klara med släckningsarbetet. säger Hans Berged, räddningchef på räddningstjänsten i Karlstad.

Eventuellt kommer avspärrningen vara kvar i morgon bitti, det beror på hur jobbet fortskrider. Är allt under kontroll så kommer man bara att spärra av huset och inte gatorna runt omkring.

Vid 22.00 tiden säger räddningschef Nils Weslin att läget är under kontroll.

– Nu ventilerar vi lägenheterna och undersöker om några av boende kan flytta tillbaka i natt.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".