Mathias Karlsson, områdeschef öppenvård, Ingela Agnarsson, verksamhetschef, och Fredrik Larsson (M) landstingsstyrelsens ordförande.
Mathias Karlsson, områdeschef öppenvård, Ingela Agnarsson, verksamhetschef, och Fredrik Larsson (M) landstingsstyrelsens ordförande. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio

Närvården redo att ta emot patienter

Mattias Karlsson: "Man ser väldigt fina effekter i Norge"
1:18 min

De omdebatterade närvårdsplatserna i Kristinehamn och Säffle är nu klara. Landstinget hoppas konceptet ska ge bra effekter.

– Det här har man prövat i Norge bland annat, och man ser väldigt fina effekter, säger Mattias Karlsson. Då pratar vi både överlevnad för äldre multisjuka och hur mycket man behöver söka akutvård.

Enligt Mattias Karlsson har man, om man hamnar på närvården, sannolikt sökt på en vårdcentral eller på akuten.

– En doktor har då känt att den här patienten ska vi inte skicka hem, säger Mattias Karlsson. Du kanske behöver fortsatt medicinsk vård men med mer fokus på omvårdnad, och folk som är duktiga på att ta hand om äldre med kroniska sjukdomar, då är det här rätt ställe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".