kontor, telefon, arbete
Bluff-företag ringde och lurade till sig pengar. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Polisen: Bluff-företag lurar datorägare

Leif Lexon: Man ska vara oerhört försiktig
1:21 min

Två personer i Degerfors har under kort tid förlorat 13 000 kronor då de fått flera samtal från personer som sagt sig komma från företaget Windows.  

I veckan fick polisen i Degerfors in en anmälan från två personer om bedrägeri. 3 000 kronor har tagits ut från de drabbades konton och senare har bluff-företaget som ringt bett personerna att föra över ytterligare 10 000 kronor på ett bankkonto som påstods tillhöra operativsystemet Windows.

– De som är bedragare vet att folk inte har den här kunskapen, säger Leif Lexon, chef på bedrägeribrott i Örebro län.

Det är lättare idag att begå en brottslig gärning via internet.

Leif Lexon menar att många blir rädda för att datorn ska sluta fungera om man inte betalar in den summan de ber om. Han säger att dessa typer av brott har ökat markant de senaste fem, sex åren.

– Det är lättare idag att begå en brottslig gärning via internet eller via olika medieprodukter än ett klassiskt inbrott, säger han.

Polisen tror sig inte kunna gå vidare med anmälan eftersom pengarna förmodligen satts in på ett konto i Kina. Leif Lexon menar att polisen måste bli bättre på att få ut information om den här typen av bedrägeri till allmänheten och han uppmanar folk att vara försiktiga.

– Man ska vara oerhört försiktigt för de som ringer upp och framförallt de som ber dig uppge dina kortuppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".