Årjäng förlängde avtal med kritiserat hvb-hem

5:20 min

Värmlandsgården norr om Torsby fick i somras avslag på sin ansökan om tillstånd för HVB-hem. Årjängs kommun valde, trots detta, att förlänga sitt avtal med företaget, som av Inspektionen för vård och omsorg kritiseras på flera punkter.

Årjäng betalar en halv miljon kronor i månaden för sina sex platser för unga pojkar.

– Vi behövde boende, och vi ska alltid utgå från närhetsprincipen när vi har placeringar så att vi kan göra täta uppföljningar, säger Ulrik Hollman, chef för individ- och familjeomsorgen i Årjäng.

Värmlandsgården startades i januari i år med inriktning på ensamkommande tonårspojkar, av samma ägare som driver hvb-hemmen Hällekils gård i Värmland och Hassela Gotland.

För att driva ett hvb-hem, alltså ett hem för vård eller boende, krävs tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Undantaget är om kommunen som köper platser skriver ett entreprenadavtal med hvb-hemmet, då tar kommunen på sig ansvaret för verksamheten och då behövs inget tillstånd.

Men Värmlandsgården drog igång sitt hvb-hem innan man hade fått svar på sin tillståndsansökan. Och när Ivo kom på besök under våren visade det sig att det saknades avtal för tre inskrivna ungdomar.

Därmed slog Ivo fast att Värmlandsgården bedrev olovlig HVB-verksamhet, och i början av sommaren fick bolaget nej på sin ansökan om tillstånd. Värmlandsgårdens företrädare "har visat sig inte lämpliga att bedriva HVB", skrev Ivo i beslutet, som bolaget har överklagat till förvaltningsrätten.

Styrelseledamoten Johan Rapp uppger att Värmlandsgården inte hade hunnit få skriftliga avtal klara med hemkommunerna för de berörda ungdomarna.

– Ivo påpekade det, vi skrev ut de eleverna direkt, och sedan fortsatte vi med de kommuner som skriver på entreprenadavtal. Vi har lärt oss nu att muntligt funkar inte så bra, vi måste ha papper på allt vi gör. Men Ivo såg väldigt allvarligt på det här, och det gör ju inte jag kan jag säga. Fine, vi hade inte skriftligt avtal på ett par elever och de skrevs ut och sen var det klart.

Men i juli, alltså efter avslaget på Värmlandsgårdens ansökan om tillstånd, gjorde Ivo ett nytt oanmält besök. Då sa personalen att elva ensamkommande pojkar var inskrivna. Sex av dem från Årjäng, och resten från Eksjö, Mark, Örebro, Torsby och Vadstena. Bara med Årjäng och Eksjö fanns avtal.

Därefter meddelade Värmlandsgårdens verksamhetschef att de fyra pojkar som det saknades avtal för i själva verket bara var där på tillfällig utflykt från koncernens övriga hvb-hem. Men de fyra berörda kommunerna uppgav för Ivo att man hade ungdomar placerade just på Värmlandsgården, utan entreprenadavtal.

Därmed har Värmlandsgården brustit i att följa tidigare utlovade åtgärder, menar Ivo i beslutet som fattades nyligen.

Ivo konstaterar också att man på Värmlandsgården inte hade kontroll på hur många ungdomar som finns inskrivna i verksamheten, och att personalen som intervjuades inte kände till skyldigheten att rapportera missförhållanden enligt Lex Sarah.

Värmlandsgården har till slutet av september på sig att svara, men i en första kommunikation lovar bolaget att noggrant informera kommuner som vill placera ungdomar att skriftliga avtal krävs.

Och när det gäller Lex Sarah säger Johan Rapp att man jobbar på att förbättra personalens kunskap.

– Okej, nu vet vi det här. Det här är något vi har brustit i, det får vi ta tag i och utbilda folk i det.

Så det är inte ett försök att sopa incidenter under mattan?

– Nej, varför skulle man göra det? Det är bättre att prata om de brister som finns, för annars blir det inte bättre. Det går inte att sopa saker under mattan.

Värmlandsgården ligger också i tvist med Karlstad och Enköping. Enligt Värmlandsgården ingick båda kommunerna muntliga avtal om att köpa platser, vilket förnekas av kommunerna. Av Karlstad kräver Värmlandsgården 3,2 miljoner kronor, och en stämningsansökan har lämnats till domstol.

Under sommaren har också Eksjö valt att säga upp avtalet med Värmlandsgården.

Men Årjäng skrev i juli på ett nytt avtal, som gäller till december. Prislappen ligger på 2800 kronor per ungdom och natt, totalt cirka en halv miljon kronor i månaden för de sex platserna. Kostnader som kommunen kan söka ersättning för från Migrationsverket.

Ulrik Hollman hade inte påbörjat sin anställning på Årjängs kommun när det första avtalet skrevs. Men att man fortsätter samarbetet beror på att ungdomarna har det bra på Värmlandsgården.

– Vad jag vet fungerar det väldigt bra för våra ungdomar där. Vi har hört av oss telefonledes en, två gånger i veckan, och sen har vi gjort fyra besök där uppe, säger Ulrik Hollman.

Avtalet sträcker sig till 1 december. Vad tror du sker efter det, kommer ni att förlänga avtalet eller säga upp det?

– Det är svårt att svara på idag, för jag vet inte heller vad som händer imorgon. Men avtalet är ett kort avtal, det är en kortsiktig lösning. Så min bedömning är att vi kan ha löst det då på annat sätt, men det är jättesvårt att veta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista