Birgitta Johannesson, enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Birgitta Johannesson, enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Kraftig ökning av olovliga HVB-hem

Birgitta Johannesson: "Barnen har rätt till en trygg och säker vård"
5:39 min

Antalet fall av olovlig HVB-verksamhet har ökat snabbt, enligt Inspektionen för vård och omsorg. Värmlandsgården utanför Torsby är ett av 48 hem där Ivo har pekat ut olovlig verksamhet i år.

Antalet HVB-hem i Sverige ökade snabbt efter den stora ökningen av mängden flyktingar förra hösten. Från 1 500 HVB-hem i november, till nästan 2 200 i maj i år.

De flesta fungerar också bra, menar Birgitta Johannesson, enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Men olovlig HVB-verksamhet är alltså ett växande problem.

– Utifrån den extraordinära situationen med flyktingströmmen och alla ensamkommande barn, så har vi sett flera verksamheter som har skrivit in barn och ungdomar utan att de har tillstånd eller något gällande avtal med någon kommun. I landet har vi fattat 48 sådana beslut om att stänga sådana verksamheter. Det har ökat markant, det var inte vanligt tidigare, säger Birgitta Johannesson.

Med stänga menar Ivo att hemmen måste skriva ut alla barn som inte omfattas av entreprenadavtal.

Det var Birgitta Johannesson som fattade beslutet i slutet av augusti, där Värmlandsgården kritiseras. Eftersom Värmlandsgården saknar tillstånd riktar Ivo in sig speciellt just på frågan om inskrivna ungdomar som inte omfattas av entreprenadavtal med någon kommun.

Kvaliteten på den verksamhet som bedrivs har man inte undersökt närmare, eftersom det är hvb-hem med tillstånd som omfattas av den sortens tillsyn, förklarar Birgitta Johannesson.

Men Ivo konstaterar ändå att intervjuad personal på Värmlandsgården saknar kunskap om skyldigheten att rapportera missförhållanden enligt Lex Sarah.

– Det är ju ganska allvarligt, och det kan vi tyvärr se på fler ställen.

Värmlandsgården hade enligt Ivo inte heller kontroll på vilka ungdomar som fanns inskrivna. Först uppgavs att det var elva ungdomar, men efter att det visat sig att fyra av dem inte omfattades av avtal med någon kommun meddelade bolaget att de fyra var på tillfällig utflykt från andra HVB-hem.

– Det är en märklig förklaring. Bedriver man en verksamhet är man skyldig att se till att veta vilka barn man har inskrivna. Det handlar om trygghet och säkerhet. Säg att det börjar brinna, då måste du veta vilka barn som är inskrivna i verksamheten. Att man säger att de var där på besök, det är inte helt trovärdigt, kommenterar Birgitta Johannesson.

Och som P4 Värmland berättade tidigare idag uppger Johan Rapp, styrelseledamot i Värmlandsgården, att hvb-hemmet jobbar på att förbättra personalens kunskap om Lex Sarah.

När det gäller kritiken om bristande kontroll på antalet inskrivna ungdomar, anser Johan Rapp att man inte kan begära att alla anställda har koll på under vilka förhållanden ungdomarna vistas på hemmet.

Värmlandsgården har också överklagat Ivos avslag på bolagets tillståndsansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".