Karin Enfjäll, Länsstyrelsen i Värmland. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Karin Enfjäll, Länsstyrelsen i Värmland. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Jagar kräftpest med DNA-teknik

1:10 min

I Eda kommun har länsstyrelsen påbörjat ett nytt projekt för att få bukt med kräftpest och signalkräftor. Metoden innebär att man letar efter kräftpest-DNA i vattenprover.

För en och en halv vecka sedan tog Länsstyrelsen vattenprover på ett ställe i närheten av Eda glasbruk där kräftpest fanns. De har med hjälp av tekniken nu lyckats lokalisera ett specifikt område där det troligtvis finns signalkräftor. De har därför placerat ut burar för att fånga kräftorna och de ska få ligga kvar i vattnet en natt till.

– Vi har hittat pest-DNA här uppe vid bron, så nu ska vi se om vi kan hitta några signalkräftor här också, säger Karin Enfjäll från Länsstyrelsen i Värmland.

Metoden underlättar arbetet på så vis att de nu inte behöver söka igenom hela vattenområdet efter signalkräftan, utan kan fokusera på det område där pesten upptäckts. Det är tidsbesparande men underlättar även arbetet då de blir lättare att hitta.

– Man har ju tänkt länge att får man signalkräftor så finns inte mycket att göra, speciellt i stora vattendrag. Så det här öppnar ju upp nya möjligheter att kunna fiska upp signalkräftor. Vi vet ju inte om det är signalkräftor här utan vi har bara indikationer på att kräftpesten finns, men det skapar möjligheter, kanske, att lösa problemen med signalkräftor i alla fall där vi har viktigta förekomster av flodkräftor, säger Karin Enfjäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista