Blond ung kvinna i blå tröja
Erica von Essen, jaktsociolog SLU Foto: Statens lantbruksuniversitet

Forskare: "Tjuvjakt en form av civil olydnad"

"Man känner sig maktlös och under systemets tumme"
11 min

Illegal jakt på varg kan ses som en form av civil olydnad. Denna slutsats dras i en färsk avhandling från Statens lantbruksuniversitet.

Jaktsociologen Erica von Essen har djupintervjuat jägare över hela landet och kommit fram till att den illegala jakten kan tolkas som en protest från jägare som anser sig sakna inflytande över rovdjurspolitiken. 

- Ett förvånade resultat var att det var inte vargen i sig som de flesta jägare motsätter sig. När man pratar med jägare erkänner de flesta att vargen har en plats i det svenska landskapet.  Det är premisserna kring vargförvaltningen som känns nedlåtande, snäva och tröga, säger Erica von Essen.


Man ser att tjuvjakten tar sin grund i en förtroendekris. Genom att gå utanför systemet signalerar de att systemet inte levererar"

Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegationer - där jägarkåren finns representerad - har inte ökat jägarnas känsla av inflytande över rovdjurspolitiken, visar hennes forskning. Erica von Essen anser därför att dagens viltförvaltning behöver förändras.

Du är inte rädd att du legitimiserar den illegala jakten med din avhandling?
- Det tror jag inte. Jag försöker bara förstå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".