Illustrationer: Mondo Arkitekt
1 av 3
Den nya butiken ska bli 2 000 kvadratmeter stor. Foto: Illustrationer/Mondo Arkitekt
Illustrationer Mondo Arkitekt
2 av 3
Det här vill Kosnum Värmland ha klart redan 2018/2019. Foto: Illustrationer Mondo Arkitekt
Tomas Sjölander, Konsum Värmland, och Per-Samuel Nisser (M)- Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Tomas Sjölander, Konsum Värmland, och Per-Samuel Nisser (M) beskådar framtiden. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Orrholmen kan få 700 nya lägenheter

Tomas Sjölander: "Vi kan frigöra ett stort kapital"
0:57 min

Inom ett par år ska Konsum Värmland ha byggt en ny butik, ett nytt huvudkontor och 100 nya lägenheter på Orrholmen. På sikt kan 600 ytterligare bostäder byggas på området.

En storbutik på 2 000 kvadrameter, en nytt huvudkontor och två höghuskroppar på 10-12 våningar med sammanlagt cirka 100 lägenheter. Det är Konsum Värmlands första steg mot att skapa en ny stadsdel på Orrholmen. Visonen har nu presenterats för kommunledningen.

  • Den nya butiken ska vara på 2 000 kvadratmeter och dessutom innehålla en restaurangdel.
  • Ett nytt huvudkontor ska byggas på den nya butiken och där kommer det dessutom att finnas lokaler för uthyrning.
  • I direkt samband med nya butiken vill man också bygga två höghuskroppar, 10-12 våningar, med sammanlagt 100 lägenheter.
  • Denna första etapp ska stå klar 2018-2019.

– Vi ska fokusera oss på vårt eget verksamhetsområde. Därför planerar vi själva att bygga butiken och huvudkontoret. Lägenheterna ska byggas tillsammans med en extern bostadsaktör. Vem eller vilka ber vi att få återkomma till, säger Konsum Värmlands vd Tomas Sjölander.

Resterande del av markytan vill man utveckla i en ny detaljplan tillsammans med Karlstads kommun. Tanken är sedan att Konsum Värmland säljer marken till intresserade exploatörer. På dessa ytor räknar man med att kunna bygga upp till 600 ny lägenheter.

– Det har varit mycket intressant att ta del av Konsum Värmland planer och visioner. Marken på Orrholmen har ett fantastiskt läge med stora utvecklingsmöjligheter. Vi ska försöka vara behjälpliga när någon vill göra nåt i Karlstad, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M).

– Vi ser naturligtvis fram mot områdets förändringsplaner med framtidstro och tillförsikt. Men känslorna är blandade med tanke på de människor som tyvärr får lämna sina jobb här på området, säger Tomas Sjölander.

Sedan 1958 har Konsum Värmland drivit en komplett livsmedelsindustri på Orrholmen i centrala Karlstad. På det 57 000 kvm stora området som ägs av Konsum Värmland, finns idag både huvudkontor, charkfabrik, bageri, lager, transportcentral och färskvarucentral. 

– Vi är medvetna om att området är värdefullt och har stor potential för att skapa en ny stadsdel i Karlstad. För oss innebär detta en stor möjlighet att frigöra kapital. Pengar som sedan ska återinvesteras i Konsum Värmlands butiker, säger Tomas Sjölander, vd för Konsum Värmland.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".