Vendela Englund Burnett, verksamhetschef för Åttkantens vårdcentral i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Vendela Englund Burnett, verksamhetschef för Åttkantens vårdcentral i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef inom landstinget i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Landstingets hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Vårdcentralschef: Mödra- och barnhälsovård underfinansierad

Vendela Englund Burnett: "Vi har tänjt oss i det längsta"
1:32 min

Mödra- och barnhälsovården i Värmland är kraftigt underfinansierad, anser Vendela Englund Burnett. Som verksamhetschef på privata vårdcentralen Åttkanten menar hon att pengarna från landstinget inte räcker.

Och enligt Vendela Englund Burnett skulle ännu fler behöva anställas för att klara allt som ingår i mödra- och barnhälsovårdens basprogram.

– För barnens, föräldrarnas och anständighetens skull har vi tänjt oss i det längsta, men det går inte. Landstinget i Värmland måste bestämma sig. Ska Värmland följa det här programmet, ska vi göra det som jag tror att alla förväntar sig är en självklarhet, säger hon.

Det handlar om att ha tillräckliga resurser för att till exempel ordna vaccineringar, föräldragrupper och hembesök.

I nuläget har Åttkanten en budget för mödra- och barnhälsovården på cirka 2,7 miljoner kronor. Men den verkliga kostnaden med nuvarande bemanning är ett par miljoner högre, skriver Vendela Englund Burnett i ett brev till landstingsledningen.

Hon anser också att den privata mödra- och barnhälsovården jobbar under andra förutsättningar än den landstingsdrivna, eftersom enheterna inom landstinget kan drivas med stora underskott.

Men landstingets hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg håller inte med om att mödra- och barnhälsovården skulle vara underfinansierad i Värmland. Så här reagerar han på kritiken om att Åttkantens tilldelning inte räcker till:

– Vi har ett avtal med Åttkanten, vi har en överenskommen resurs som båda parter har varit delaktiga i att komma överens om. Sedan kan det finnas en verklighet som gör att det är svårt att få ihop det. Då får vi titta på den förutsättningen till nästa år. Men på samma sätt tänker jag att Åttkanten behöver tänka som resten av landstinget, att fundera över vilka resurser går år till vilka uppdrag, och eventuellt göra förändringar inom företaget, säger Tobias Kjellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".