Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karlstads skolor tar krafttag mot hedersförtryck

Publicerat torsdag 15 september 2016 kl 13.12
"Det gäller att vara vaksam på signalerna"
9:56 min
kvinna med svart hår och kvinna med blont hår
Chawan Bakhtiar, samordnare hedersrelaterat våld- och förtryck på Karlstads kommun och Malin Lundgren, verksamhetschef elevhälsan Foto: Malin Laurila

Karlstads kommun kraftsamlar nu mot hedersrelaterat våld och förtryck mot förskolebarn och elever ända upp i gymnasieskolan. Personalen ska utbildas för att upptäcka barn som far illa - och agera.

– Det gäller att vara vaksam på de här signalerna, säger Chawan Bakhtiar som är ny samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck på Karlstads kommun.

Genom utbildningsinsatsen hoppas man upptäcka tjejer som ligger i farozonen för tvångsäktenskap, könsstympning eller är hårt kontrollerade hemifrån. Någon undersökning av hur utbrett hedersförtrycket är har kommunen inte gjort, men sen den nationella stödlinjen för hedersförtryckta inrättades för två år sedan har samtalen ökat kraftigt.

– Sen finns det också ett väldigt stort mörkertal, säger Chawan Bakhtiar.

Vad beror ökningen på?

– Jag hoppas att det beror på en ökad kunskap och att barn och ungdomar lär sig mer om sina rättigheter. Sen är det klart att vi också haft ett stort antal nya människor som kommit till Sverige som har en annan kultur, säger Malin Lundgren som är verksamhetschef på elevhälsans medicinska insatser.

De senaste två åren har Sverige tagit emot 240 000 asylsökande, och vid en okulär besiktning av skolgårdar i Karlstad syns att allt fler barn i lågstadieålder bär slöjor. Det kan vara ett varningstecken på hedersförtryck, enligt Malin Lundgren:

– Man måste ta diskussionen och diskutera barns rättigheter - att barn har rätt att leka och röra sig fritt. Allt bygger på att man har en relation med föräldrarna, säger hon.

– Man måste ha en viss förståelse för att det har en annan tradition och att det blir nån slags krock, och det är väldigt viktigt att de får lära sig hur det är i Sverige, säger Chawan Bakthiar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".